bio-forum.pl

Czy to olsza szara?

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od paź.2009

1. Czy to olsza szara?
18.paź.09 07:59
Anna Jarecka "anja2206"

od sie.2009

2. Czy to olsza szara?

Czy to zerwałaś z drzewa/ Czy było wysokie, jaki pokrój, gdzie rosło, jakie miało owoce

Malwina

od mar.2007

3. Czy to olsza szara?

Nie to nie olsza szara (zbyt błyszczące liście) To jakiś jarząb, Ja stawiam na Sorbus intermedia - jarząb szwedzki

od sie.2009

4. Czy to olsza szara?

Chyba strzał w 10 - sprawdziłam w swoich zbiorach to jarząd szwedzki

Malwina

od paź.2009

5. Czy to olsza szara?
18.paź.09 19:06
Anna Jarecka "anja2206"

Napewno strzał w 10 - znalazłam na podwórku drzewo z owocami. Nigdy do tej pory nie zauważyłam, że jarzębina rośnie na dwóch różnych drzewkach :) Dziękuję bardzo.

od sie.2009

6. Czy to olsza szara?

Jeszcze są inne jarząby np m. in. jarząb brekinia

Malwina

od cze.2007

7. Czy to olsza szara?

Aby bez wątpliwości stwierdzić, czy jest to jarząb szwedzki wystarczy obejrzeć liść z obu stron. Jarząb szwedzki ma na spodzie liścia filcowate owłosienie, owoce od pomarańczowych do przechodzących w czerwony. Poza tym korona tego drzewa jest dość charakterystyczna - mocno zbita, o kształcie okrągło-jajowatym.

Ten liść powyżej może równie dobrze należeć do głogu szkarłatnego.

Z pewnością nie jest to jarząb brekinia.

od sie.2009

8. Czy to olsza szara?

Napewno jarząb szwedzki bo głóg szkarłatny ma trochę jednak inne liście

Malwina

od cze.2007

9. Czy to olsza szara?

Chciałam jeszcze na koniec wątku z domniemanym jarzębem szwedzkim, dolać trochę oliwy do ognia :) i zaprezentować małą ciekawostkę.

Na początek zaprezentuję pewien liść z prośbą o identyfikację, a potem przedstawię dalszy ciąg historii.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji