bio-forum.pl

podgrzybek?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. podgrzybek?
15.wrz.04 10:44
"jtd" (b/log.)

Na Białostoczyźnie zbiera się go tradycyjnie (Wczoraj ze dwa kilo zebrałem), nazywa się go podgrzybkiem złotym?? Kapelusz pomarańczowy-jasnobrązowy nóżka zamszowa beżowa, sinieje po przekrojeniu

Rurki ciemne szybko czernieją, na kapeluszu czarny nalot (coś jak u opieńki) ale nie są to łuski, śliski

Nic z mi do niego nie pasuje najbliżej to podgrzybek obciętozarodnikowy, borowik omglony

A kapelusz identyczny jak u borowca dentego forma żółta ale rurki zupełnie inne

Co ja właściwie jem od parunastu lat?

od sie.2002

2. podgrzybek?
15.wrz.04 10:47
Piotr Perz "pimpek"

a ja może postawię na maślaka pstrego?

3. podgrzybek?
15.wrz.04 11:07
Artur B. ("artur_b")

albo maślak pstry, albo borowik ponury :), zdjecie jakies przydaloby sie :), jaki jest trzon?, ma tak jakby siateczke jakas, czy tez jest jednolity w kolorze?

od lip.2004

4. podgrzybek?

no tak - kilkanascie lat mineło od wybuchu w Czernobylu... to macie takie dziwne nowe gatunki grzybów;) (żart oczywiscie)

5. podgrzybek?
15.wrz.04 12:21
"jtd" (b/log.)

aparatu cyfrowego niestety nie posiadam: (

mąslak pstry? też możliwe, ale rurki inne

trzon przekrojony zółty potem sinieje

kapelusz przekrojony szary-kremowy i też sinieje

przed czernobylem też rosły;) teraz tylko świecą w nocy nanizane na nitke

od wrz.2004

6. podgrzybek?

Inna wskazówka: jak w lesie liściastym to borowik ponury, a jak w iglastym to maślak pstry. Poza tym nigdy nie widziałem borowika ponurego stadami a maślaka pstrego i owszem. Nadmieniona częstotliwośc pozyskiwania wzkazywałaby na maślaka.

Te ciemne plamy na kapeluszu mnie trochę zastanawiają. Czy to są duże plamy czy małe plamki tworzące coś w rodzaju zamszu? Czy jak duże plamy to na każdym egzemplarzu występują?

Ale przydałaby sie fotka. Jak zbierasz od lat to pewnie jeszcze będą jak sie dorobisz cyfraka.

Kiedyś (ze 3 lata temu) dyskutowaliśmy na forum na temat różnych dziwnych podgrzybków (zdaje się że Pimpek znalazł Niewiadomoco).

Zawsze wydawało mi się że można z brunatego wydzielić przynajmniej dwie odmiany:

- wilgotniejszy, z jaśniejszym kapeluszem do którego wszystko się lepi i odlepić się nie da,

- i taki bardziej podobny do borowika sosnowego z ciemniejszym suchym kapeluszem i grubszym trzonem

i to niezależnie od tego czy pada czy nie.

Piszę o podgrzybkach brunatnych, ponieważ nocne świecenie;-) wskazywałoby na nie, bo gromadzą najwięcej radioaktywnego cezu (barwnik w skórce kapelusza):-)

od sie.2002

7. podgrzybek?
15.wrz.04 20:25
Piotr Perz "pimpek"

Tak, w 2002 roku, (chyba październik) znajdowałem podgrzybki, które "rurki" miały na krawędzi czerwnoe a wewnętrz kapelusza - normalne. Okazało się, że one wszystki są albo wyschnięte albo zmrożone.

Gratuluję doskonałej pamięci, Kazik!

od wrz.2004

8. podgrzybek?

Co do nocnego świecenia...

Czy znajdę łycznika trzonkowego w woj. małopolskim???

Chciałbym zobaczyć, jak wygląda taki bioluminescencyjny grzybek. :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji