bio-forum.pl

Duszone łuszczaki zmienne

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od kwi.2004
#0

1. Duszone łuszczaki zmienne

Niby nic wielkiego, ale bardzo smaczne. To był mój wczorajszy obiad: mielone w sosie łuszczakowym i kasza gryczana.

Cebula zeszklona na margarynie. Do tego pokrojone mróżone łuszczaki. Posolone. Podduszone. Dolałam trochę wody, bo jakoś mało było i gotowałam to z pół godziny. Podprawiłam jogurtem, bo nie miałam śmietany (a pogoda taka, że tylko zapaść w sen zimowy i nie chciało mi sie iść po smietanę), popieprzyłam i mniam. :)

od kwi.2005
#0

2. Duszone łuszczaki zmienne

Jak zakonserwowalas luszczaki?

Ja nie moge sie na nie na razie skusic.

Niby ta helmowka sie rozni, ale niewiele (trzonek luseczki - wlokienka).

Tyle ze jakas helmowka "po przejsciach" moze nie miec widocznych wlokienek itd.

Ciekawe czy zdarza sie aby na tym samym pienku rosly oba?

Zawsze jak zbieram grzyby "pienkowe", np zimowki, to dobrze przygladam sie tylko paru sztukom i jak OK to ogolacam pieniek (chyba, ze ktorys rozni sie znacznie widziany z gory), ale to jest nie czesto.

od kwi.2004
#0

3. Duszone łuszczaki zmienne

Nigdy nie spotkałam hełmówki, a przynajmniej nie oznaczyłam czegoś, jako hełmówka obrzeżona.. Jeżeli mam najdrobniejsze nawet podejrzenia co do łuszczakowatości mojego grzyba - zostawiam go.

Poznaję je głównie po zapachu (oprócz wyglądu naturalnie).

Ja łuszczaki mrożę bez blanszowania.

od kwi.2004
#0

4. Duszone łuszczaki zmienne

Przedwczoraj też sobie jadłam łuszczaki duszone, jak sosik z kaszą gryczaną. Zamrożone łuszczaki nie-blanszowane nie gorzknieją. Były w zamrażarce od sierpnia.

Mam prośbę do Was, kochani. Jak długo i w jakiej temperaturze piec szczupaka w całości w piekarniku bez folii? Waga jakieś 1, 5 kilograma. Acha, i dlaczego śledzie marynowane przeze mnie z takich swieżych są różowe. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Jest tu gdzieś Old Rysiu? Ważne.

Przepraszam Marek.bio-forum.pl" border=0>

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji