bio-forum.pl

Peziza varia?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Peziza varia?
1
2
3

26. 09. 2009. Średnica do ok. 4cm, na zmurszałych, leżących bukach. Soku nie zauważyłem, chyba że wodnisty, bezbarwny. Zarodniki 13, 8-15, 4x8, 7-9, 9; w wodzie x40 wydają się gładkie.

Czy to Peziza varia, może czegoś jeszcze poszukać??

Te kustrzebki na starych kłodach bukowych rosną dość często, zebrałem jeszcze jedną z okolicy, mniejszą, u której wyczułem mączny zapach (jeszcze nie zmikroskopowałem). Zapach u kustrzebek jest istotny??

od maj.2003

2. Peziza varia?
13.paź.09 11:09
Anna Kujawa "AniaK"

Zapach raczej nie. Konieczny jest natomiast przekrój przez miseczkę i informacja o obecności (lub braku) warstwy podłużnych komórek pomiędzy okrągłymi (jak warstawa kremu w torcie biszkoptowym;-)

od wrz.2006

3. Peziza varia?
1
2
3

Wiele cech kustrzebek (i nie tylko oczywiście) umyka mojej uwadze, a jeśli już jakąś zauważę, to bywa, że nie mogę jej jednoznacznie określić:- (.

Różnych warstw nie widzę.

od maj.2003

4. Peziza varia?
19.paź.09 09:32
Anna Kujawa "AniaK"

No nie widać. I zarodniki trochę małe. Nie mam pomysłu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji