bio-forum.pl

Krowiak olszowy?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Krowiak olszowy?
1.paź.09 19:36
Grażyna Domian

Znaleziony 29 sierpnia w Bieszczadach, nad rzeką Wetliną. Kilka owocników rosło pod olchami:

Górna powierzchnia kapelusza przypomina nieco krowiaka podwiniętego ale spód, brzeg kapelusza i przebarwianie się uciśniętych blaszek na kolor czerwonawy nasuwają podejrzenie czy to nie krowiak olszowy (Paxillus rubicundulus)?

od maj.2003

2. Krowiak olszowy?
3.paź.09 08:05
Anna Kujawa "AniaK"

Stawiałabym na olszowego - włókienkowatość kapelusza, "cienkość" miąższu, brak wyraźnego podwinięcia brzegu. No i ta olsza. Mikroskop dla potwierdzenia.

od lip.2005

3. Krowiak olszowy?
3.paź.09 21:32
Grażyna Domian

Niestety - mikroskopu tym razem nie będzie: (

Podczas tej wędrówki miałam znikome możliwości suszenia więc nie zbierałam wszystkich intrygujących mnie grzybków, zwłaszcza tych większych. Z malutkimi czasem radziłam sobie w ten sposób, że kładłam je na ładowarkę z ładującymi się bateriami - zawsze to trochę ciepła;) Gorzej było w bacówkach (np. w Jaworzcu), gdzie nawet to nie było możliwe z powodu braku prądu.

od maj.2003

4. Krowiak olszowy?
4.paź.09 08:24
Anna Kujawa "AniaK"

Jest taki artykuł o suszeniu grzybów w warunkach bezprądowych:-))) Ania Ronikier łażąca po rejonach bezcywilizacyjnych napisała:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji