bio-forum.pl

Drobnołuszczak żółtooliwkowy?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #8↓8

od lip.2005

1. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
30.wrz.09 01:37
Grażyna Domian
Pluteus
Pluteus2
Pluteus3

Znaleziony 26 sierpnia w Bieszczadach (Puszcza Bukowa - okolice Rabiej Skały). Był tylko ten jeden owocnik - na bukowej kłodzie.

Czy dobrze myślę, że to Pluteus chrysophaeus (drobnołuszczak żółtooliwkowy)? Powierzchnia kapelusza była delikatnie żyłkowana bez "ziarenek".

od maj.2009

2. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?

Grażyno, a czy brałaś pod uwagę że, to może być nieco już podstarzały Pluteus leoninus? (skoro bez ziarenek)

od lip.2005

3. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
30.wrz.09 21:44
Grażyna Domian

Właśnie dlatego, że powierzchnia kapelusza jest bez ziarenek, wykluczyłam Pl. leoninus.

od maj.2009

4. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?

Wszystkie moje znalezione P. leoninus były jeszcze w dość młodym wieku więc nie widziałem jak wygląda jako "senior" i stąd moja sugestia, chociaż faktycznie moje wyglądały nieco inaczej.

od maj.2003

5. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
1.paź.09 07:39
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, według mnie dobrze wytypowałaś.

od lip.2005

6. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
1.paź.09 19:01
Grażyna Domian

Czyli jestem dość pojętną uczennicą;) Dziękuję Nauczycielce :)

od lip.2005

7. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
7.paź.09 20:51
Grażyna Domian
Pluteus leoninus
Pluteus leoninus2

Dla porównania drobnołuszczak, którego znalazłam 13 września w Puszczy Białowieskiej (przy ścieżce dydaktycznej "Żebra żubra";), i który według mnie jest drobnołuszczakiem żółtawym (Pl. leoninus):

od maj.2003

8. Drobnołuszczak żółtooliwkowy?
13.paź.09 14:02
Anna Kujawa "AniaK"

:-) leoninus klasyczny:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji