bio-forum.pl

Czy to świecznik rozgałęziony?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005

1. Czy to świecznik rozgałęziony?

Mam w swoich zbiorach z lata 2005r. takie fotki:

Z różnych stanowisk, na pniakach jodłowych lub na ich korzeniach, z wyjątkiem pierwszego zdjęcia, gdzie stopień rozkładu uniemożliwił rozpoznanie gatunku drewna. Trzecie z kolei zdjęcie to kadr z większego, wykonanego w czasie suszy. Owocniki w barwach naturalnych, z tym szaro-różowym odcieniem.

Czy te zdjęcia przedstawiają jeden gatunek grzyba, a jeżeli tak, to czy jest to świecznik rozgałęziony?

(wiadomość edytowana przez zygmunt 14. stycznia. 2006)

od kwi.2004

2. Czy to świecznik rozgałęziony?

Moim zdaniem nie jest to Clavicorona pyxidata - świecznica rozgałęziona, dawniej świecznik rozgałęziony na żadnym ze zdjęć.

Świecznicę rozgałęzioną spotykamy na drewnie drzew liściastych i rozgałęzienia ma kandelabrowe, a nie palczaste.

To może być moim zdaniem gatunek z rodzaju Ramaria np. okolice Ramaria eumorpha - koralówki sosnowej, dawniej gałęziaka sosnowego.

sw

Tak wygląda Clavicorona pyxidata.

od kwi.2001

3. Czy to świecznik rozgałęziony?
14.sty.06 14:10
Marek Snowarski "admin"

u Clavicorona pyxidata zakocznienia gałazek są miseczkami - co jest charakterystyczne dla tego gatunku

w przypadku Twojego, Zygmuncie, znaleziska te zakonczenia stopniowo się zwężają - są zaostrzone

od kwi.2004

4. Czy to świecznik rozgałęziony?
sw1

Wykadrowałem zbliżenie dla zilustrowania powyższego.

od gru.2005

5. Czy to świecznik rozgałęziony?

Dziękuję za dotychczasowe wskazówki i "edukacyjne" zdjęcia:-D Teraz już nie powinienem pomylić Clavicorona pyxidata z podobnymi gatunkami. Vito wskazał mi na rodzaj Ramaria. Właśnie! Spróbuję krążyć na początek wokół gatunków:

Ramaria stricta, Ramaria gracillis.

Dla ułatwienia pominę może chwilowo okaz z fot. 3.

Ciekaw byłbym też opinii Darka - to okazy ze wspólnie nam znanych terenów.

P. S. Wiem, że oznaczanie "krzaczkowatych" bardzo często wymaga mikroskopu, ale z braku eksykatów popróbujmy jeszcze w skali makro, pierwsze owocniki niestety dopiero w VI-VII...

(wiadomość edytowana przez zygmunt 14. stycznia. 2006)

od maj.2003

6. Czy to świecznik rozgałęziony?
15.sty.06 12:22
Anna Kujawa "AniaK"

Zygmunt, masz jakieś zbliżenia okazu z fot. 1?

od maj.2002

7. Czy to świecznik rozgałęziony?

Zygmunt, ja bardzo rzadko znajduję Ramaria i inne krzaczkowate gatunki. Odnoszę wrażenie, że one mnie nie lubią (z wzajemnością:-). Jedynym gałęziakiem jakiego jestem w stanie odróżnić od innych jest Ramaria abietina. Ma taki zielonkawy odcień i w miejscach uszkodzonych zielenieje. Z gałęziakiem sosnowym (R. eumorpha) mam już pewne trudności:-) - nigdy nie wiem czy to przypadkiem nie jest R. flaccida:-)

Oprócz tego, że gałęziaki wyraźnie mnie unikają to jakoś nigdy nie miałem do nich cierpliwości jeśli chodzi o mikroskopowanie. Dlatego moje doświadczenie z gałęziakami jest znikome i niestety nie wiem jakie gatunki sfotografowałeś.

od maj.2002

8. Czy to świecznik rozgałęziony?

Wydaje mi się jednak, że na każdym ze zdjęć jest inny gatunek - zakończenia gałązek i sposób rozgałęziania się jest inny w każdym przypadku. Widzę pewne podobieństwa w przypadku zdjęcia nr2 i nr4, ale pokrój całego owocnika jest już odmienny...

Cała nadzieja w Ani:-)

od maj.2003

9. Czy to świecznik rozgałęziony?
15.sty.06 17:24
Anna Kujawa "AniaK"

Ania bez eksykatu nie da rady:-) z eksykatem - czasami da radę, ale jeszcze będzie nękać o przebarwienia odgałęzień po potarciu i na przekroju..:-)

od gru.2005

10. Czy to świecznik rozgałęziony?

Aniu, oto wycinki pierwszej fotografii

Niestety, eksykatów brak, ale widzę już teraz, że temat byłby wart odświeżenia po znalezieniu nowych okazów, na początku lata, jak dobrze pójdzie:-)

Darek - w sezonie występowania tego czy innego gatunku będę mógł służyć nowymi namiarami i zapewnić przewodnika...

od maj.2003

11. Czy to świecznik rozgałęziony?
15.sty.06 21:21
Anna Kujawa "AniaK"

No nie świecznik:- ( A miałam jeszcze cień nadziei

Oprócz eksykatów konieczne są notatki o przebarwieniach, na czym rosną (trzeba dogrzebać się do np. zagrzebanego w podłożu drewienka) i jakie drzewa są w okolicy:-) No i fotografie:-)

od gru.2005

12. Czy to świecznik rozgałęziony?

Metodą kolejnych przybliżeń i eliminowania podobnych gatunków dotarłem do gatunku: Koralówka sztywna d. gałęziak zbity - Ramaria stricta (Pers.: Fr.) Quel. Zdjęcia w necie m. in.:

mykonet.ch - tu widać podobieństwo pokroju.

mykonet.ch - podobny kształt zakończeń

mykonet.ch - tu niestety w fazie prawie zejściowej, ale widać z kolei podobieństwo rozgałęzień.

Porównuję oczywiście grzyba z pierwszego zdjęcia i jego wycinków.

Teraz tylko czekać na letni sezon... nowe notatki, foto, eksykaty... Wtedy - mam nadzieję - damy sobie rade i z pozostałymi "krzaczkami":-) Na pewno do tego tematu powrócę, wystarczająco mnie już wciągnął:-)

od maj.2003

13. Czy to świecznik rozgałęziony?
16.sty.06 13:48
Anna Kujawa "AniaK"

Niestety za małe mam doświadczenie:-) Więc powiem, to co zawsze mówię w takich wypadkach: bardzo możliwe, że masz rację, ale trzeba sprawdzić:-)

hm... jak znajdziesz to też powąchaj (anyżek - jeśli to on) i posmakuj (gorzki):-)

od gru.2005

14. Czy to świecznik rozgałęziony?

Dzięki za wskazówki:-) O metodzie wątpienia i wielokrotnego sprawdzania wyników badań w świecie grzybów powoli się przekonałem i w tym świetle moje powyższe przypuszczenia to oczywiście tylko próby odnalezienia właściwego kierunku... Jestem podbudowany życzliwością i radami moich rozmówców i chętnie wrócę do tego tematu (jak w moim powyższym poście)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji