bio-forum.pl

Grzybki na pniu drzewa liściastego
Psilocybe lateritia, łysiczka ceglasta (=maślanka ceglasta)

bez logowania - można przeglądać
Psilocybe

od gru.2003

1. Grzybki na pniu drzewa liściastego

Rosły w dużej ilości na pniu. Buka? brzozy? Blaszki są koloru zielonego.

od maj.2003

2. Grzybki na pniu drzewa liściastego
13.wrz.04 07:48
Anna Kujawa "AniaK"

Maślanka ceglasta - były gorzkie?

od gru.2003

3. Grzybki na pniu drzewa liściastego

Wiesz nie próbowałem, mam złe skojarzenia z grzybami na pniach. Kiedyś koło domu był taki pień, który upodobały sobie okoliczne psy i ludzie (męska część). Wyrosły na nim piękne opieńki. Nie maiłem odwagi ich zerwać i zjeść...

od maj.2003

4. Grzybki na pniu drzewa liściastego
13.wrz.04 12:10
Anna Kujawa "AniaK"

:-))) Jak nie próbowałeś mimo skojarzeń to znaczy, że jeszcze nie nabyłeś typowych odruchów obserwowanych u zaawansowanych "zakreconych grzybowo":

1. Znaleziony owocnik obejrzeć ze wszystkich stron

2. Potrzeć tu i ówdzie (bo może zmieni kolor, albo połysku nabierze, albo go straci)

3. Powąchać

4. Przełamać (bo może mleczko jest, albo zmienia barwę)

5. Posmakować

6. Zapakować w coś, żeby był osobno (pudełko wędkarskie z przegródkami na mniejsze grzybki, skrzynka na narzędzia na wieksze, kubeczki po serkach, lodach, jogurtach itp....)

7. wysuszyć w celu zachowania jako dowod na istnienie jedynego w swoim rodzaju znaleziska.

Ci, co fotografują mają jeszcze kilka dodatkowych odruchów.

Gdy zauważysz, że właśnie bezwiednie rejestrujesz smak znalezionego grzyba (nie wnikając w uprzedzenia i skojarzenia i zagrożenie bąblowcem) to bedzie znaczyło, że dołączyłeś do "grona":-)))

od gru.2003

5. Grzybki na pniu drzewa liściastego

Mój pierwszy odruch to wąchanie. Jeżeli jest to aromatyczny grzybek to trwa to długo. Niektóre grzyby smakuje a niektóre pożeram w lesie np. kurki i nie przeszkadza mi nawet piasek.

od maj.2003

6. Grzybki na pniu drzewa liściastego
13.wrz.04 12:32
Anna Kujawa "AniaK"

Taak:-))) Zauważyłam, że jesteś na drodze do "grona":-)))

To jaki zapach miał ten mleczaj, przez którego mam kilka nocy do tyłu??

od gru.2003

7. Grzybki na pniu drzewa liściastego

Byłem tak zacięty jego poszukiwaniem, że w końcu jak go znalazłem, zrobiłem tylko foto. Najbardziej interesował mnie jego spód. Gdy już go znalazłem moja ciekawość została zaspokojona i było uff i o reszcie już nie myślałem.

od maj.2003

8. Grzybki na pniu drzewa liściastego
13.wrz.04 13:23
Anna Kujawa "AniaK"

:- (( (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji