bio-forum.pl

Biały "jeżyk" na przewróconym buku

bez logowania - można przeglądać
GRej148409

od wrz.2009

1. Biały "jeżyk" na przewróconym buku
26.wrz.09 11:15
halina słowik "kiwols"
obrazki 162
obrazki163
rezerwat cisowa 026
rezerwat Cisowa 028

Nad potokiem w Rezerwacie Cisowa koło Gdyni zobaczyłam to co. Myślę że nie jest to soplówka, a może siedzuń, a może jeszcze coś innego. Kolor tego grzyba na ów czas był biały. Drzewo na którym rósł grzyb to buk.

od cze.2003

2. Biały "jeżyk" na przewróconym buku

Ciekawy jestem dlaczego wykluczyłaś Soplówkę?

Jest to rodzaj bardzo charakterystyczny.

Mi nigdy nie udało się znaleźć nawet soplówki gałęzistej, takiej jak twoja.

Pozdrawiam

od gru.2005

3. Biały "jeżyk" na przewróconym buku

soplówka bukowa - w trójmiejskich lasach jest sporo stanowisk tego rzadkiego i efektownego grzyba

od gru.2003

4. Biały "jeżyk" na przewróconym buku

Grzesiu:-) może kiedyś było sporo stanowisk tego rzadkiego i efektownego grzyba...

W końcu dostałem zezwolenie na rezerwaty a Cisowa jest bardzo ciekawa i już zaczeliśmy pisać na temat mykobioty tego rezerwatu. Info się przyda.... i spacer też:-)

od paź.2007

5. Biały "jeżyk" na przewróconym buku
30.wrz.09 03:03
Paula Probucka "Mykola"

No tak... Może dodam, że choć mieszkam wśród największych lasów bukowych w Polsce, to nigdy tego gatunku nie spotkałam. Trza się naprawdę nachodzić i mieć sporo szczęścia (w tym dobry timing), co na pewno potwierdzi Grażyna Domian:-)

Dyskretnie i cichaczem zebrałam chyba już wszystkie gatunki lakownic rosnące w Polsce. Bardzo ciekawe rzeczy ostatnio spotkałam na brzozach - na tyle ciekawe, że chyba pojawią się w SOS na forum;-) Ale soplówki na żywo nie widziałam, zatem winszuję znalazcy!:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji