bio-forum.pl

bluszcz domowy-co to za szkodnik??

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2009

1. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
25.wrz.09 00:29
agrawa "agrawes"

Witam, z racji tego szczęścia, że szkodniki roślin pokojowych omijały mnie z daleka pojawiam się tu po raz pierwszy niestety już z problemem  Mianowicie kilka dni temu zauważyłam, ze w łazience (mam tam dwa bluszcze ozdobne oraz storczyk) mam lekko podgryzione liście storczyka (Phalenopsis). Usilnie próbowałam znaleźć jakieś paskudztwo, jednak nic z tego. Jedyne, co zwróciło moją uwagę, to latające wokół muszki (gdy złapałam, wygląda podobnie do muszki owocowej-chyba ze to ona) oraz czarne kropki raczej na górnej stronie liścia. Z lektury w Internecie podejrzewałam ziemiórki, nie zauważyłam jednak larw w podłożu-fakt, że go nie „przeorałam”  Natomiast dzis zauważyłam o zgrozo, ze cos wsuwa moje bluszcze w tejzże łazience. Liście dolne są pozżerane, niektórym stercza kikuty unerwienia. I tu zauważyłam wrednego sprawcę – na tym bardziej zżartym znalazłam larwę zieloną (ok. 4-5mm dł), a nieciekawie wyglądający liść, lekko zwinięty skrywał pajęczynki, lekki nalot oraz małe 2mm robaczki z dwoma kropkami (ziemiórki jak nic prawda??), poza tymi czarnymi kropkami (odchodami?) i zaobserwowałam, że na liściach przysiadły sobie te „owocówki” Jak się pozbyć tego paskudztwa? Żadnej walki jeszcze nie podjęłam.. Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję.

od wrz.2009

2. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
25.wrz.09 00:49
agrawa "agrawes"

wróć! poniosło mnie w tym diagnozowaniu, upewniłam się w necie- te małe robaczki-owady - wyglądają zupełnie jak wciornastki (nie ziemiórki, jak to palnęłam). Najlepiej jak zrobię zdjęcia. Natomiast z uwagi na nocną porę zrobię je później, w świetle dziennym.

od wrz.2009

3. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
25.wrz.09 10:44
agrawa "agrawes"
bluszcz1-robactwo
bluszcz1-gąsienica
bluszcz1-plamy
bluszcz1-rodzina robali
bluszxcz1-kolejny paskudnik
plamy-czy to choroba?

Załączam zdjęcia. Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych szkodnikami ode mnie :)

Bluszcz 1 i bluszcz2 - podejrzewam, że mają dwa różne szkodniory-ale to już do Was należy diagnoza. z góry baardzo dziękuję. Pozdrawiam.

od wrz.2009

4. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
25.wrz.09 10:48
agrawa "agrawes"
bluszcz2-plamy na blaszce
bluszcz2-podejrzany spód, włoskowaty
bluszcz2-larwunia
bluszcz2-podejrzana kropka

z góry przepraszam za szyk zdjęć- nigdy nie umieszczałam na forum, więc proszę o wyrozumiałość:-) poniżej zdjęcia bluszczu nr2

od sty.2007

5. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
26.wrz.09 15:39
Lidia "linty"

Mi też się wydaje, że to wciornastki. Ja bym zrobiła oprysk acctelikiem.

od wrz.2009

6. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
27.wrz.09 19:43
agrawa "agrawes"

dzięki! co do pierwszego bluszczu raczej nie mam wątpliwości, ale drugi i te mszycopodobne owady.. nad tym się zastanawiam.. co myślicie?

od sty.2007

7. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
28.wrz.09 18:22
Lidia "linty"

Acctelic powinien poradzić sobie z tymi mszycopodobnymi :)

od wrz.2009

8. bluszcz domowy-co to za szkodnik??
28.wrz.09 23:38
agrawa "agrawes"

no to wielkie dzięki. psiknę acctelikiem:-)

pozdrawiam!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji