bio-forum.pl

Brzozy

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od lip.2009

1. Brzozy
21.wrz.09 19:03
Agata S "agata_poznan"

Jak odróżnic brzoze brodawkowata/brzoza ojcowska?

od lis.2009

Brzoza brodawkowata
Brzoza ojcowska

Witaj. Mam dla ciebie dwie fotki. Jedna to brzoza ojcowska a druga to brodawkowata :)

od lis.2009

A ty powiedz mi jak rozrużnić dąb szypułkowy od bezszypułkowego :)

od lis.2009

Ta pierwsza brzoza to brodawkowata: P a ta druga ojcowska...

od sie.2007

5. Brzozy

Jak już nie ma żołędzi i szypułek, to w pewnym sensie odwrotnie niż w nazwach; szypułkowy[commons.wikimedia.org] ma siedzące liście (bez ogonka lub b. krótki ogonek, a blaszkę z uszkami), a bezszypułkowy[commons.wikimedia.org] ma liście z ogonkiem.

od lip.2009

Można też popatrzyć na unerwienie liści (poniższe cechy dobrze widać od spodu liścia i pod światło):

dąb szypułkowy ma nerwy dochodzące do klap i zatok między nimi, również w górnej części blaszki liściowej,

dąb bezszypułkowy - tylko do klap (i wyjątkowo do I zatoki, licząc od ogonka).

od lis.2009

Mam jeszcze jedno jak z dobrym efektem zebrać nasiona i zasiać żwywotnik zachodni /Thuja occidentalis/???

od lip.2009

Nie prościej ukorzenić gałązkę tego żywotnika? Siew daje materiał bardzo niewyrównany.

od lip.2009

9. Brzozy
6.sty.10 21:23
Agata S "agata_poznan"

Zdjęcia znacznie pokazują, że są to dwa inne gatunki brzoz ale czy istnieją jakieś ksiązkowe różnice dzieki którym z łatwością da sie odróznic te dwie brzozy (?)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji