bio-forum.pl

ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
3.sty.06 21:08
Piotr Perz "pimpek"

Tej Kustrzebki (Peziza) nie dawałem chyba wcześniej

1

2005-07-25, leśny strumień. Teren płaski, strumień płynie powoli, rozlewa się miejscami w bagienko.

Oznaczyłem jako Peziza lividula W. Phillips

od maj.2003

2. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
11.sty.06 13:11
Anna Kujawa "AniaK"

Trzeba ją jeszcze sprawdzić. P. lividula powinna mieć lekko fioletowawy odcień wnętrza miseczki i jasną stronę zewnętrzną. Ta jest za brązowa i za jednolita w kolorze.:-)

od sie.2002

3. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
11.sty.06 13:20
Piotr Perz "pimpek"

OK - jest już wpisana na listę miejsc, które koniecznie muszę odwiedzić w tym sezonie.

Są na tej liście miejsca, skąd mam za mało owocników, skąd mam niedojrzałe owocniki, gdzie "aparat zobaczył więcej", skąd zaginęły mi eksykaty, gdzie chcę potwierdzić występowanie owocników w kolejnym sezonie lub skąd nie wiem czemu nie zebrałem owocników :)

od sie.2002

4. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
28.lip.06 01:42
Piotr Perz "pimpek"

OK, minął rok więc koniecznie należało sprawdzić to miejsce ponownie. Znalazłem dwa owocniki, ciemniejsze. Okazały się w pełni dojrzałe.

W zeszłym roku brałem również pod uwagę P. polaripapulata, ale miałem za chude zarodniki. Były one po prostu niedojrzałe.

Niedojrzałe zarodniki prawie nie mają ornamentacji, są prawie fusiform, ale mają już pseudoapikulat. Takie właśnie mam naszkicowane w zeszłym roku i tak wyglądały niedojrzałe w tegorocznym zbiorze (20060725-003-PERZ).

Dojrzałe były bardziej elipsoidalne, miały gruba ornamentację. Wyglądają jak małe zarodniki P. badia i pasują prawie idealnie do P. badioconfusa. Ta jednak powinna być DUŻYM owocnikiem, moja ma zaś lekko > 1cm. Czyli idealnie pasuje do opisu P. polaripapulata.

1

Oto co widziałem w zeszłym roku:

2

a oto co zobaczyłem w tym roku w dojrzałych owocnikach:

3
4
6

biorąc pod uwagę również identyczny miodowego koloru żel w hymenium, tegoż koloru subhymenium, podobnej długości worki....... gotów jestem zaryzykować stwierdzenie, że jest to ten sam gatunek, mimo makroskopowo innego wyglądu

co zrzucał na dojrzałość. Tutaj jeśli jst dobrze oznaczone - widać też podobne różnice jak u mnie: geocities.com

Co Wy na to?

od sie.2002

5. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
2.sie.06 01:27
Piotr Perz "pimpek"
1

Wysyp dojrzałych zarodników w CB - no jak w mordę strzelił Peziza polaripapulata (J. Moravec) K. Hansen (1998)

od sie.2002

6. ASCO 20050727-001-PERZ, Peziza na bagnie przy leśnym strumieniu
2.sie.06 01:30
Piotr Perz "pimpek"

zapomniałem:

1

Tak Haeffner rozróżnia P. lividula od P. polaripapulata:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji