bio-forum.pl

Kurkiewy czyli nowy rok

bez logowania - można przeglądać
humor

od kwi.2001

1. Kurkiewy czyli nowy rok
31.gru.05 13:48
Marek Snowarski "admin"

W ramach realizacji przed końcem roku różnych zaległych zobowiązań znalazłem i zeskanowałem dwa felietony Boy'a (Tadeusza Żeleńskiego) dla koleżanki której onegdaj to obiecałem.

Są na tyle zabawne i ciekawe, że myślę, że warto się nimi podzielić w Sylwestra.

Pochodzą z wydanego w 1985 roku, przez PIW, zbioru felietonów Boy'a "Reflektorem w mrok". Myślę, że można je potraktować jako obszerny cytat zachęcający do lektury całej, liczącej ponad 600 stron, książki

A warto, bo jest tam wiele nie mniej ciekawych i zawsze błyskotliwych kawałków. Takimi były też przy mojej pierwszej lekturze, w latach osiemdziesiątych, choć wydawały się pod względem publicystycznym historią.

574
576
578
580

Teraz dodatkowo mają ponownie wartość aktualności, bo jakoś tak zmieniła się obyczajowość i podejmowane kwestie, przynajmniej w warstwie tzw. dyskursu publicznego, że wróciło stare.

(wiadomość edytowana przez Marek 31. grudnia. 2005)

od kwi.2001

2. Kurkiewy czyli nowy rok
31.gru.05 13:49
Marek Snowarski "admin"
582
584

Drugi, kontynuacyjny, felieton:

od kwi.2001

3. Kurkiewy czyli nowy rok
31.gru.05 13:51
Marek Snowarski "admin"

Swoją drogą, kolekcjonuję różne pisane osobliwości, ach! zdobyć by tak oryginał dzieł zapoznanego geniusza dr. Kurkiewicza!

od kwi.2001

4. Kurkiewy czyli nowy rok
31.gru.05 15:14
Marek Snowarski "admin"

Co ciekawe szukając w google znalazłem tylko dwa odniesienia do tego tematu, a więc w internecie on praktycznie nie istnieje.

Jedno to wątek na forum (tłumaczy) bezpośrednio poświęcony Kurkiewiczowi:

proz.com

drugie to tylko odniesienie w felietonie Ludwika Dorna:

nowe-panstwo.pl

Same książki powinny być przynajmniej zachowane w kilku bibliotekach szkół wyższych, mam nadzieję.

od kwi.2004

5. Kurkiewy czyli nowy rok

Mam Reflektorem w mrok, uwielbiam Boy'a. Czytuję to sobie od czasu do czasu z zachwytem. Słówka są równie świetne. :)

od paź.2005

6. Kurkiewy czyli nowy rok

Mareczku wszystko ładnie i pięknie - ale tak ekran rozwalić - a fee:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji