bio-forum.pl

brązowy muchomorek

bez logowania - można przeglądać
GRej146838

od paź.2007

1. brązowy muchomorek
1
2
3
4
5
7

Kilka tych muchomorków znalazłem w lesie mieszanym, na próchniczej glebie. Jakoś nie mogę go przypasować do żadnego znanego mi gatunku. Ktoś może wie co to za Amanita?

od wrz.2009

2. brązowy muchomorek

OOOOoooo....

Czyż by cesarski się pojawił w Polsce?

Pozdrawiam. L.

od wrz.2005

3. brązowy muchomorek
19.wrz.09 08:20
Artur Rysch "arysch"

Co masz na myśli, pisząc "cesarski"?

od wrz.2006

4. brązowy muchomorek

pewnie chodziło o Amanita caesarea, ale to na pewno nie on!

od sie.2007

5. brązowy muchomorek

Może to jest Amanita submembranacea?

od wrz.2005

6. brązowy muchomorek
19.wrz.09 13:34
Artur Rysch "arysch"

Też tak myślę - Amanita submembranacea.

od paź.2007

7. brązowy muchomorek

Dzięki panowie. Ten gatunek był jednym z trzech, jakie brałem pod uwagę (czwarty okazał się gatunkiem pnamer.), jednak na podstawie oglądanych zdjęć nie mogłem się zdecydować.

1
2
3
4

Dzisiaj znalazłem (w zupełnie innym miejscu i trochę innym środowisku) kilka małych muchomorków, które uznałem, że są tym samym gatunkiem co omawiany wyżej. Te rosły wybitnie pod krzewem leszczyny (w poprzednim miejscu leszczyna też występowała), kilka metrów dalej rosły również olchy.

Czy zgadzacie się ze mną, że to ten sam gatunek?

od sie.2007

8. brązowy muchomorek

Jak najbardziej, szczególnie charakterystyczna jest rozszerzająca się ku górze pochwa, widoczna na wszystkich zdjęciach.

od wrz.2005

9. brązowy muchomorek

Jacku, Twoje muchomory to A. olivaceogrisea - od A. submembranacea różni się preferencjami siedliskowymi oraz budową tramy blaszki.

A. olivaceogrisea to także okazy ze zgłoszeń 204953 i 148206.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji