bio-forum.pl

Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od cze.2007

1. Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

Ta paproć rosła bardzo licznie obok wietlicy i narecznicy szerokolistnej. Rosnąca obok D. dilatata wyraźnie się różniła, więc znów mam wątpliwości co to za jedna...

Na pierwszym zdjęciu to ta po prawej, po lewej D. dilatata.

od cze.2009

2. Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

Trochę namieszane. Na pierwszym zdjęciu po lewej to nerecznica szerokolistna (Dryopteris dilatata), po prawej wietlica alpejska (Athyrium distentifolium) pod warunkiem że 2 i 3 zdjęcie to to samo, które w rzeczywistości przedstawiają tą paproć. Zaś 4 zdjęcie wietlica alpejska pod warunkiem że 2 i 3 jest również jest to samo.

od cze.2007

3. Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

Faktycznie to co napisałam jasne nie jest. Trochę namieszałam - przyznaję. Zdjęcie 2 i 3 to na 100% jedna paproć, a nawet ten sam liść. W dodatku liść z paproci po prawej stronie ze zdjęcia 1. I tu cały problem. Dla pełnej jasności załączam jeszcze zbliżenie na kupki zarodnionośne.

Zdjęcie 4. przedstawia większe skupisko tej paproci w towarzystwie pojedynczych egzemplarzy zaproci i narecznicy szerokolistnej, ale może faktycznie niepotrzebnie je załączyłam, bo niewiele wnosi i miesza jeszcze bardziej.

Podsumowując:

Czy w tej sytuacji mam rozumieć, że zdjęcie, które teraz zamieściłam przedstawia wietlicę alpejską?

od cze.2009

4. Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

Tak to wietlica alpejska. Odcinki niewyraźnie ząbkowane, kupki zarodni okrągłe.

od cze.2007

5. Podobna do D.dilatata, a jednak inna...

Bardzo Panu dziękuję za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam

AR

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji