bio-forum.pl

zielone kuleczki

bez logowania - można przeglądać

od mar.2019

1. zielone kuleczki
zielone-kuleczki

Takie kuleczki rosły sobie na mokrym mule nad Wisłą. Malutkie, w porywach do... 4 mm. Pewnie glony jakieś ale kto wie;)

Proszę o pomoc w określeniu co to takiego?

od maj.2004

2. zielone kuleczki
21.gru.05 17:05
"remek"

heheh, wyobraź sobie, że muł jest pokryty zieloną sluzowatą mazią, a spod spodu wydostają się gazy bedące wynikiem oddychanie bakterii mułowych. Wtedy powstaje cos takiego:-)

Żartuje oczywiście, to z pewnością jakies glony, ale nie mam pojecia, jakie.

Pozdrawiam

od mar.2019

3. zielone kuleczki

hehe bardzo zabawne... nawet mam takie bąble powstałe przez "oddychanie" bakterii... :)

i nie żartuję :)

ale dzięki za zainteresowanie

pozdrawiam

od wrz.2004

4. zielone kuleczki

Czy te kuleczki miały żelkowatą konsystencję?

Możliwe, że jakieś inne Nostoc, ale nie wykluczam czegoś innego. Potrzebny mikroskop...

od mar.2019

5. zielone kuleczki

o nie znów bakterie...

nie sprawdzałam konsystencji: (

jak sprawdzę dam znać, ale dopiero jak śniegi stopnieją...

dzięki za trop :)

od mar.2019

6. zielone kuleczki

a może to botrydium?

od wrz.2004

7. zielone kuleczki

Wydętka ma taką chwytnikową podstawę, powinno być dobrze widać, gdy próbuje się wyrwać "kuleczkę", nie widziałem tego nigdy na żywo.

od mar.2019

8. zielone kuleczki

tak wydętka ma coś takiego, widziałam w książce... ale nie próbowałam wyrywać tych "moich" kuleczek... i żauję... cyknęłam fotkę bo były ładne a zastanowienie przyszło później... eh... nawet zdobyłam troche tego mułu i próbowałam hodować na szalce ale nic nie urosło. Trzeba poczekać do wiosny a może i do lata aż same zdecydują się urosnąć w naturze :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji