bio-forum.pl

zielonkawa galaretka

bez logowania - można przeglądać

od mar.2019

1. zielonkawa galaretka
zielona-galaretka

Co roku znajduję ich całe stada na piaszczystej polanie w sosnowym lasku. Fotę zrobiłam w październiku. Trochę mi to wygląda na jakiegoś kisielca (Exidia) ale nie mam pewności... może to z innej bajki jest? Może ktoś pomoże :)

od sie.2002

2. zielonkawa galaretka
20.gru.05 20:36
"pimpek"

Witam Agnieszko. Ja kiedyś coś takiego włożyłem pod mikroskop i dopiero zwątpiłem!! Sebastian i Ania przyszli jednak z pomocą :) Są to bakterie - Sinice z rodzaju Nostoc - tutaj masz już coś na ich temat: bio-forum.pl

od mar.2019

3. zielonkawa galaretka

Dzięki wielkie!!! :) Ale mnie zatkało! Wprawdzie podejrzewałam że to może być coś "z innej bajki" ale te zdjęcia spod mikroskopu... te łańcuszki... o rany!!! Bakterii się nie spodziewałam... :)

Aż zrobię sobie przy okazji taki preparacik i sprawdzę czy w "moich" galaretkach też takie cuda siedzą...;)

od sie.2002

4. zielonkawa galaretka
20.gru.05 23:48
"pimpek"

Filemonka!

a jak mnie zatkało?? szok! hehehe.

Masz możliwość zrobienia zdjęć u siebie? Może tojakiś inny gatunek Nostoc i a nuż Sebastian przyjdzie z pomocą i znowu przez miesiąc nie będę potrafił wyjść z wrażenia?

pzdr

Pimpek

od mar.2019

5. zielonkawa galaretka

U siebie nie ale mam znajomych co mogą :) Na razie będzie problem z pozyskaniem próbek... To daleko, no i ten śnieg... Ale jak będę je miała to na pewno zrobię fotki :)

od kwi.2001

6. zielonkawa galaretka
21.gru.05 10:19
Marek Snowarski "admin"

te "galaretki" najłatwiej spotkać na utwardzonych poboczach dróg, na płytach betonowych, w miejscach gdzie stosunkowo długo utrzymują się kałuże

idealne warunki mają w postindustrialnych krajobrazach typu opuszczone fabryki, lotniska, instalacje :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji