bio-forum.pl

Masywny boczniak?

bez logowania - można przeglądać
GRej146695

od maj.2009

1. Masywny boczniak?

Jeden owocnik na świerkowym pniu, bardzo masywny.

Rozmiary 9x14 cm. Zapach raczej przyjemny. Wierzch wyraźnie z łuseczkami (kosmykami).

Pierwszy raz takiego widzę wiec o identyfikację z prośbą do Was:-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 13. września. 2009)

od paź.2007

2. Masywny boczniak?

Wygląda mi to na boczniaka dębowego-Pleurotus dryinus.

od maj.2009

3. Masywny boczniak?

Tak, tylko czy one rosną na iglastym?

od paź.2006

4. Masywny boczniak?
13.wrz.09 17:50
Anna Hreczka "AHa"

Może jakiś twardziak? Widać trzon, ale nie wiemy czy ekscentryczny... I jak z jego konsystencją?

od paź.2007

5. Masywny boczniak?

Cytat z atlasu >>Częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni na uszkodzonych drzewach liściastych i iglastych, szczególnie często na dębach i bukach<<

od maj.2009

6. Masywny boczniak?

Wielki dzięki za podpowiedzi! Mogłem sam poszperać, ale pomimo niedzieli jestem trochę zabiegany i korzystam z każdej chwili żeby odpowiedzieć.

Z tym trzonem to troszeczkę będzie problem, ponieważ był tak wrośnięty w pień że, przy próbie wyrwania w zasadzie postrzępił się i oderwał, tym bardziej że, ten żuczek z pierwszego zdjęcia, praktycznie prawie go przegryzł. To właśnie trzon jest wyjedzony.

od maj.2009

7. Masywny boczniak?

Mam już czas więc uzupełniam materiał;

ZBLIŻENIE WIERZCHU KAPELUSZA;

BLASZKI;

wyraźnie daleko zbiegające, przy wyrywaniu najprawdopodobniej uszkodziły się nieco na trzonie.

Trzon, w sumie z tym kawałkiem, pozostałym w pniu, miał około 2 cm.

TRZON;

NA TYM OSTATNIM ZDJĘCIU WIDOCZNA DZIURA, TO WŁAŚNIE WYGRYZIONE MIEJSCE PRZEZ ŻUCZKA

od maj.2009

8. Masywny boczniak?

Jacku!-pewnie masz rację bo nic innego o takich cechach nie wchodzi raczej w rachubę:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji