bio-forum.pl

Borowik- albinos?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Borowik- albinos?

Rzućcie tylko okien na tego borowika (bo tak sądzę),-czysta biel.

Wysokość 12 cm, średnica kapelusza 9 cm, zapachu żadnego nie wyczuwam.

Rósł na dobrze nasłonecznionym terenie, w lesie typowo iglastym, bezpośrednio pod świerkiem, wśród igliwia i mchów.

Hymenofor lekko szarawy, jak u koźlarza ale trzon tego grzyba świadczy o tym że, to nie. Tak białe spotykałem tylko w przypadku, gdy znajdowałem młode jeszcze które jeszcze się nie wyłoniły z ziemi.

(weźcie poprawkę przy kolorze,-ten róż (fiolet) to jest przekłamanie aparatu, od jakiegoś czasu mam z ustawieniami lekkie problemy, zważając jednak na to co on już przeszedl aż dziw że jeszcze robi zdjęcia)

Co o tym sądzicie?

od gru.2003

2. Borowik- albinos?

od lis.2005

3. Borowik- albinos?
13.wrz.09 16:06
Marek Ciszewski "grant"

Jasne że goryczak - hymenofor dokładnie go zdradza - trzeba było go wziąć na język i od razu byłby zdemaskowany... tylko ten trzonek jakoś nietypowy dla Goryczaka... ale one takie bywają - oszusty...

od maj.2009

4. Borowik- albinos?

Goryczaka to ja znam doskonale! Ten ani trochę nie jest gorzki a wręcz odwrotnie, słodki jak prawdziwek!

Na razie nie mogę ale później wrzucę zbliżenie trzonu. Oryginalny,- prawdziwkowy.

Zjadłem spory kawałek!

(wypowiedź edytowana przez mirek63 13. września. 2009)

od maj.2009

5. Borowik- albinos?

Okaz wydaje się być na tyle ciekawy że, powracam do niego zeby uzupełnić materiał.

Podsumujmy:

smak-na pewno nie gorzki, raczej słodkawy

zapach- żaden

środowisko-odpowiednie dla goryczaka i borowika, dla koźlarza raczej nie

hymenofor-borowik w tym wieku powinien mieć żółty, goryczak różowy, tymczasem on jest szary;

jesli zauważyliście to jedynie w miejscu uciśniętym leciutki odcień żółci.

Trzon-typowy borowika;

Kapelusz- typowy borowik tylko nie ten kolor;

Dla mnie to ten grzyb przypomina kształtem i cechami borowika tylko brakuje mu żółtego koloru.

W tej chwili już na owocniku (transport+podsuszenie) tego tak wyraźnie nie widać ale czy zauważyliście że, na pierwszym zdjęciu widać na hymenoforze żółtawą obwódkę na skraju kapelusza.

Co o tym sądzicie?

od gru.2003

6. Borowik- albinos?

od wrz.2008

7. Borowik- albinos?
14.wrz.09 01:30
"chrisfir"

może to borowik blednący

mutant

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji