bio-forum.pl

rododendron

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. rododendron
12.wrz.04 15:54
"Gabriela" (b/log.)

wszystkie marnieja, maja brazowe konce lisci, traca paczki. zakwaszalam glebe, stosowalam srodki grzybobojcze, ale bez efektu. moze jakis pomysl?

2. rododendron
12.wrz.04 20:48
irena piec ("irena")

Nie jestem wielkim specem ale może, trochę więcej informacji-jak wiekowe są to krzewy????????

3. rododendron
13.wrz.04 18:29
"Gabriela" (b/log.)

w moim ogrodzie 5 lat. trudno ocenic wiek-najwiekszy ma srednice 1. 5 m wys. 1. 3

4. rododendron
14.wrz.04 20:18
irena piec ("irena")

Ja eksperymentowałam ze swoimi, trochę młodsze 4 lata. Miałam ten sam problem i doszłam do wniosku, że tam gdzie rosną to się żle czują, mimo że miały odpowiednią glebę/strona północna z lekkim przeciągiem. W tym roku na początku maja, wydawało mi się, że trochę za póżno na przesadzanie ale to zrobiłam. Po przesadzeniu,"ogoliłam"równo wszystkie "brzytkie liście i gałazki-wyglądały okropnie a teraz mają piękne przyrosty i są okazem zdrowia.

5. rododendron
15.wrz.04 20:08
"Gabriela" (b/log.)

Dziekuje bardzo. Sproboje je ogolic, najgorzej z przesadzeniem, mam za maly ogrod, no i chyba juz pozno na przesadzanie

6. rododendron
16.wrz.04 09:43
irena piec ("irena")

Ale nie gol je teraz poczekaj do wiosny.

od gru.2006

7. rododendron
28.wrz.04 10:05
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Podstawową rzeczą przy uprawie różaneczników jest wybór stanowiska. W dużym skrócie:

- pH poniżej 4, 5 - 5

- stanowisko półcieniste

- stanowisko osłonięte od wiatrów

Gdy nie spełnimy tych podstawowych warunków rośliny będą podatne na atak przez choroby i szkodniki. Ze środków grzybobójczych najlepsze są Topsin, Bravo 500 SC, Folicur, Previcur...

8. rododendron
6.kwi.06 11:29
"Sylwia Bajzert" (b/log.)

witam. czy ktos moglby mi doradzic jak hodowac rododendrony, jakiej wielkosci najlepiej kupic, z jakimi innymi kwiatami moge je komponowac. prosze o rade najlepiej na e-mail: bajzert@delta-werbung-gmbh.de[mailto:bajzert@delta-werbung-gmbh.de]

9. rododendron
22.maj.06 14:25
"Iva" (b/log.)

czy rododendrony można hodować w donicach na tarasie?

10. rododendron
25.cze.06 13:33
"Aniaz" (b/log.)

Mam problem. Rododendrony, które kupiłam w zeszłym roku po okresie kwitnienia (lipiec, sierpień), w tym roku mi nie zakwitły. Natomiast te które kupowałam kwitnące, to w tym roku kwitły. Wszystkie mają kwaśną ziemię i pół słoneczne stanowisko. Ktoś mi powie dlaczego?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji