bio-forum.pl

Zielonka???

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Zielonka???
zie

Dziwaczne wydały mi się ta gąski zielone. Jeszcze na dodatek dorosłe były takie okazałe. Może to za sprawą tego, że rosły w "mchowej kołderce"?

od kwi.2004

2. Zielonka???

No szczerze mówiąc to mam duże wątpliwości co do tego grzyba. Na pewno gąska, ale pod jakim drzewem go znalazłeś? Poza tym to młode okazy. Co możesz powiedzieć o ich zapachu? Czy blaszki były żółte czy raczej białawe?

od kwi.2004

3. Zielonka???
g1

Tak wygląda kapelusz dorosłego owocnika, drugi prawie rozpostarty. Wysokość dorosłych ok. 12-15cm.

Blaszki żółto-zielonkawe (patrz pierwsze zdjęcie PD), chyba bez określonego zapachu, sąsiedztwo świerków i sosen.

od kwi.2004

4. Zielonka???

No to chyba jednak zielonka. Wcześnie w tym roku się pojawiają

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Zielonka???
12.wrz.04 14:08
"Ewa 1" (b/log.)

Zielonki mają bardzo specyficzny zapach, a nie nieokreślony.

Te małe egzemplarze to raczej gąski, co do dużego miałabym wątpliwości, kolor nie bardzo i kształt też niezbyt. Chyba, że to zdjecie trochę przekłamane.

od sie.2002

6. Zielonka???
14.wrz.04 20:42
"pimpek"

O!! To jest zielonka? Nigdy w życiu nie zbierałem a tyle ich rośnie :) Serio!

od kwi.2004

7. Zielonka???

Niewiele zielonek zbierałam, ale na pewno były niepodobne do tych na fotografiach. Mam ogromne wątpliwości!

8. Zielonka???
16.wrz.04 09:35
irena piec ("irena")

Termin zbioru, może mylić ale to zielonka. Ja np. na początku lipca w lasach lubuskich, znajdowałam pojedyncze, rydze.

9. Zielonka???
26.wrz.04 06:58
"jtd" (b/log.)

Wczoraj znalazłem zielonki

ale...

czy to były zielonki

wszystko niby się zgadza

kapelusz zielonkawo żółty

trzon i blaszki zielone

po przekrojeniu zielony

tylko nawet malutkie osobniki były bardziej płaskie niż spiczaste

i zapach (smak) raczej nieprzyjemny coś jak brokuły

szczegóły jak u gąsek

szeroko rozstawione blaszki

brak pierścienia i worka

czy jest grzyb tak podobny do gąski?

od gru.2003

10. Zielonka???

Jak dla mnie, są to tak charakterystyczne grzyby że nietrudno je rozpoznać, raczej trudniej je dojrzeć ze względu na to że rosną pod ściółką lub w piasku tak że ich nie widać. Ale to dodaje uroku w grzybobraniu nie wspomne już o walorach smakowych zielonek-rosół z zielonkami-bajeczka!!!

od kwi.2004

11. Zielonka???

Do jtd: Owszem, do gąski zielonki podobna jest gąska siarkowa, która ma nieprzyjemny zapach i jest trująca.

12. Zielonka???
26.wrz.04 11:37
"jtd" (b/log.)

ale gąska siarkowa nie jest zielona od spodu tylko żółta????????

13. Zielonka???
2.paź.04 22:14
"bosman1" (b/log.)

Zbieram zielonki od wielu lat w piaszczystych terenach, ale takich dziwnych nie widiałem, Czy to, aby napewno zielonka

od maj.2003

14. Zielonka???
11.paź.04 09:17
Anna Kujawa "AniaK"

Zielonka ma wyraźnie żółty trzon, wyraźnie żółte blaszki i żółtawy miąższ. To nie jest gąska zielonka. Wygląda mi trochę na T. aestuans lub T. sejunctum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji