bio-forum.pl

Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

bez logowania - można przeglądać
GRej144852

od cze.2003

1. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Znaleziony 05. 09. 2009, las dębowo-bukowy. Średnica kapelusza 4-6 cm, a zatem owocniki dosyć duże. Charakterystyczne cechy to: ciemnozielony wyraźny garbek i wyraźny zapach (słodki). Może ktoś z was skojarzy gatunek?

(wypowiedź edytowana przez pat 06. września. 2009)

od sie.2007

2. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Z dużym prawdopodobieństwem Inocybe rimosa.

od cze.2003

3. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Adam dzięki za wskazówkę, porównując zdjęcia to rzeczywiście może być ten gatunek, tylko mam jedną wątpliwość, bo w opisie (Grzyby Mycota tom XIX) pisze, że zapach spermy. Zapach jest jednak silnie słodki.

od maj.2003

4. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem
7.wrz.09 16:44
Anna Kujawa "AniaK"

Stawiałabym na Inocybe corydalina

od cze.2003

5. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Aniu, to będzie to! Siedlisko się zgadza (wapień), kolor kapelusza (wyraźny odcień oliwkowozielony na szczycie) i zapach kokoryczy wiosennej.

od maj.2003

6. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem
7.wrz.09 17:30
Anna Kujawa "AniaK"

Kilka stanowisk w Polsce. Jeśli masz suszki i ochote na zgłaszanie - przyjmuję do rejestru.

od cze.2003

7. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Mam suszki, chętnie zgłoszę.

od maj.2003

8. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem
7.wrz.09 18:05
Anna Kujawa "AniaK"

dzięki:-) nie będzie mnie w necie od środy do co najmniej 20-go września, więc na ew. pytania "zgłoszeniowe" odpowiem po powrocie 'do sieci":-)

od sie.2007

9. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Nie negując opinii, że powyższe grzyby to Inocybe corydalina, to akurat śmiem twierdzić, że co jak co, ale zapach miąższu do I. rimosa pasuje. Jest to silny, słodki zapach, przypominający woń kwiatów. Pojęcia nie mam, co należy rozumieć przez woń 'spermy' wg. tego czy innego badacza. I szczerze pisząc nawet nie chcę mieć. Natomiast, czy przypadkiem ta woń nie jest określana w kluczach jako spermatyczna? Czyli mówiąc prościej 'nasienna', a upraszczając i kolokwializując jeszcze bardziej po prostu 'kwiatowa'. Bądź, co bądź rośliny nasienne/kwiatowe to po łacinie Spermatophyta.

od cze.2003

10. Strzępiak z ciemnozielonym garbkiem

Tak to jest z tymi zapachami, że różnie je kojarzymy i interpretujemy...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji