bio-forum.pl

Czy to są łysiczki lancetowate?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Czy to są łysiczki lancetowate?

Nigdy ich nie widziałem na żywo a z dostępnej literatury i zdjęć wychodzi, że to one. Pastwisko na Kaszubach 220 m. npm

Podobno rosną bardziej w górach ale...

od cze.2009

2. Czy to są łysiczki lancetowate?

Z tego co widać na zdjęciach to na 90% jest to Łysiczka lancetowata. Lepiej nie zbierać tych grzybków, bo z tego co wiem to są one halucynogenne. Rosną na wilgotnych łąkach w tak zwanych kopcach (kępy trawy)

od wrz.2004

3. Czy to są łysiczki lancetowate?

haha, Mirki, to jest pierwszy post, w którym ktoś zamieszcza prawdziwą łysiczkę pytając czy to ona: D

od gru.2005

4. Czy to są łysiczki lancetowate?

literatura kłamie

na kaszubach o tej porze (do października) jest ich moc (wilgotne łąki, piaszczysta gleba, kępy traw - głównie śmiałek darniowy)

od gru.2003

5. Czy to są łysiczki lancetowate?

No to w końcu drania dorwałem:-)) choć szukałem wilgotnic...

teraz rozumiem dlaczego te krowy na pastwisku są takie przymulone:-)

ps. bardzo proszę o nie przysyłanie e-maili typu jaka lokalizacja, namiary gps i... na Allegro też ich nie wystawię:-)

od sie.2007

6. Czy to są łysiczki lancetowate?

A te krowy to mleczne czy na mięso? Jeżeli to pierwsze, to nie znasz przypadkiem, marki mleka?;]

od wrz.2005

7. Czy to są łysiczki lancetowate?
4.wrz.09 20:14
Artur Rysch "arysch"

Mirek, zbierasz już na Zjazd?

od gru.2003

8. Czy to są łysiczki lancetowate?

Nasze Zloty są odlotowe bez łysiczek:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji