bio-forum.pl

jaka to przytullia

bez logowania - można przeglądać

od mar.2009

1. jaka to przytullia
3.wrz.09 09:20
Gośka Braun

Prosze o identyfikacje gatunku, choc wiem że zdjęcie jest nie najlepszej jakośći to może jednak uda się cos stwierdzić,

od maj.2007

2. jaka to przytullia

Będzie trudno. Jeśli rosła na podmokłym terenie, to może być Galium palustre, jeśli na łące średniowilgotnej, to może być Galium boreale. Bardziej stawiam na tę drugą. Pozdrawiam

od lip.2009

3. jaka to przytullia
3.wrz.09 10:23
Magda Galus "magga"

Galium palustre to raczej nie, bo ma malutkie listki, a tutaj widać duże i szerokie.

od cze.2010

4. jaka to przytullia
3.wrz.09 15:44
Piotr Grzegorzek

Galium boreale ma trzy nerwy na blaszce liściowej. Jeśli masz możliwość sprawdź to. Gdyby nerw był jeden to będziemy musieli się dalej gimnastykować.

od mar.2009

5. jaka to przytullia
4.wrz.09 13:36
Gośka Braun

witam,

przytulia rosła w mokrym zagłebieniu w lesie świerkowym, niestety nie mam szans juz wrócic do tego miejsca więc nie sprawdze ilości nerwów na liścich. I chyba będzię to jednak Galim palustre. Z mojego terenu znam jedynie galim boreale z rezerwatu Piasnickie łąki, w pobliżu Gdańska.

Dziękuję bardzo za pomoc w identyfikacji tej słabej fotki,

pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji