Mam następujący problem (nie wiem, czy umieściłam wątek w dobrym dziale, więc proszę o ewentualne sprostowanie).
Przypadła mi praca magisterska w katedrze botaniki, choć moim domyślnym kierunkiem jest kształtowanie krajobrazu. Cóż, zdarza się, mój wybrany temat przypadł komuś innemu.
Teraz przeprowadzam inwentaryzację dziko rosnących grusz w niektórych dzielnicach Poznania. Jakkolwiek gruszę rozpoznać umiem, to mam następujący problem.
Wiem, że grusza to gatunek mocno mieszający się i dość trudny do oznaczenia. Czytałam trochę artykułów i wiem, że rozróżnienie P. pyraster i mieszańców z formami uprawnymi opiera się głównie na pomiarach liści i owoców (które też z uporem maniaka zbieram). Mam sporo literatury ogólnej z sadownictwa i botaniki. Brakuje mi natomiast wiedzy i książek bardziej specjalistycznych. Czy istnieją jakieś pozycje które mogłyby mi pomóc w oznaczeniu gatunków i mieszańców grusz?
Promotor średnio pomocny (cytuję: "bardziej zaokrąglone to Pyraster, wydłużone - mieszaniec" i masz tu taką pomoc:/), teraz hula na urlopie. Prawda jest też taka że trudno/wstyd się dopytywać w kółko od niego szczegółów, bo człowiek specyficzny.
(wypowiedź edytowana przez moya 24. sierpnia. 2009)
Znalazłem takie porównanie liści tych dwóch taksonów. Może będzie przydatne! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x57eac2d68a40)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x57eac2d6c0d8)->status_line!
Bolesław Sękowski., Pomologia systematyczna. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 1993. Są klucze i opisy lecz takie wieloznaczne odmian uprawnych. Trudno się nią posługiwać. Życzę powodzenia ale jest to niezły kanał. Jedno jest pocieszające ze niewielu ludzi w kraju może to zweryfikować. To i może przejmować się nie...