bio-forum.pl

Problem z gruszami :/

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Problem z gruszami :/
24.sie.09 19:30
Paulina Pilarz "moya"

Mam następujący problem (nie wiem, czy umieściłam wątek w dobrym dziale, więc proszę o ewentualne sprostowanie).

Przypadła mi praca magisterska w katedrze botaniki, choć moim domyślnym kierunkiem jest kształtowanie krajobrazu. Cóż, zdarza się, mój wybrany temat przypadł komuś innemu.

Teraz przeprowadzam inwentaryzację dziko rosnących grusz w niektórych dzielnicach Poznania. Jakkolwiek gruszę rozpoznać umiem, to mam następujący problem.

Wiem, że grusza to gatunek mocno mieszający się i dość trudny do oznaczenia. Czytałam trochę artykułów i wiem, że rozróżnienie P. pyraster i mieszańców z formami uprawnymi opiera się głównie na pomiarach liści i owoców (które też z uporem maniaka zbieram). Mam sporo literatury ogólnej z sadownictwa i botaniki. Brakuje mi natomiast wiedzy i książek bardziej specjalistycznych. Czy istnieją jakieś pozycje które mogłyby mi pomóc w oznaczeniu gatunków i mieszańców grusz?

Promotor średnio pomocny (cytuję: "bardziej zaokrąglone to Pyraster, wydłużone - mieszaniec" i masz tu taką pomoc:/), teraz hula na urlopie. Prawda jest też taka że trudno/wstyd się dopytywać w kółko od niego szczegółów, bo człowiek specyficzny.

(wypowiedź edytowana przez moya 24. sierpnia. 2009)

od sty.2008

2. Problem z gruszami :/
25.sie.09 11:18
Staszek K. "stku"

Znalazłem takie porównanie liści tych dwóch taksonów. Może będzie przydatne! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x57eac2d68a40)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x57eac2d6c0d8)->status_line!

od kwi.2009

3. Problem z gruszami :/

Bolesław Sękowski., Pomologia systematyczna. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 1993. Są klucze i opisy lecz takie wieloznaczne odmian uprawnych. Trudno się nią posługiwać. Życzę powodzenia ale jest to niezły kanał. Jedno jest pocieszające ze niewielu ludzi w kraju może to zweryfikować. To i może przejmować się nie...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji