bio-forum.pl

Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2008

1. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
21.sie.09 21:33
Marzena J. "mj"
jedzonko

Poza oczywiście zwyczajnym usmażeniem. Próbowałam kiedyś marynowanego, nie nadaje się. A czy można mrozić? Nie wiem co więcej można zrobić z tego grzyba, ja go jadłam dziś jako dodatek do makaronu.

od gru.2003

2. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Ja ostatnio jadłem w lesie surowe. Bardzo dobre:-)

od paź.2008

3. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
22.sie.09 11:56
Marzena J. "mj"

A to też wiem. Czasem tak robię:-)

od lip.2007

4. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Ja się nie mogę przełamać. Zapach mnie odstręcza. A spotykam tego w lesie Łagiewnickim czasem całe łany.

od sie.2009

5. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Nie przekonałabym się do zamrażania grzybów, gdyż uważam że pózniej mogłyby być takie "bezsmakowe", za to myślę że można byłoby spróbowac zrobić z tego grzybka zupę (dobrze przyprawioną).

od wrz.2008

6. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
24.sie.09 02:01
"chrisfir"

mrożone prawdziwki i wiele innych dośc dobrze sie udaje przechować

zupa mogłaby wyjść

może ktos spróbuje i dopisze wrazenia do watku o zupach > zupa z mleczaja

dzisiaj wygrzebałem zapas pieprznika trąbkowatego z zamrażarki

kolor niestety stracił od listopada

ale smaki i konsystencja jest ok

przerobiłem go na zupe z dodatkiem sproszkowanego podgrzybka

jest czałkiem przyzwoita

czas suszy w okolicy przetrwam na zupie z pieprznika... albo pojade do Jeleniej, bo tam lejkowiec i prawdziwki sie ścielą mimo braku większych opadów.

od paź.2008

7. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
24.sie.09 13:08
Marzena J. "mj"

A mi przyszło do głowy, żeby tego mleczaja użyć do potrawy a'la chińszczyzna - "smrodek" ma taki pasujący;-) Jak spróbuję, to opowiem. Na razie nie mam mleczaja, bo zjadłam:-) Ale popadało u mnie dobrze, może grzyby urosną...

od sie.2008

8. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Ja mleczaja smacznego usmażyłem na masełku tak jak rydza: P Na początku zapach był śledziowy, ale po kilku minutach zmienił się w całkiem przyjemny co naprawdę dało mi nadzieję, że będzie to coś pysznego. Ale... mimo nazwy powiem szczerze, że był tylko dobry. No i jakoś mam wrażenie, że ciągle pamiętam ten zapach i smak :)

od sie.2009

9. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

A jak myślicie, co by lepiej smakowało zupa z jednego tylko grzyba aby smak był intensywniejszy czy zupa mieszanka z kilku gatunków? Bo jak jest z jednego grzyba to łatwiej się zorientować co się je, a jak z kilku to już jest problem jak rozóżnić - też się wam to zdarzyło?

od paź.2008

10. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
28.sie.09 21:33
Marzena J. "mj"

Ja gotuję różnie. Zależy co akurat mam, wolę jednak kilka mieszanych gatunków, a nie jeden konkretny. Najlepsza jak dla mnie zupa jest z grzybów z blaszkami pod kapeluszem - np. opieńki, gołąbki, pieczarki, boczniaki, kurki.

od sie.2009

11. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

a rozróżniłabyś zupę z gatunków grzybów tych z blaszkami pod kapeluszem i tych nie z blaszkami pod kapeluszem zmieszanych razem? Bo ja na pewno nie.

od paź.2008

12. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
31.sie.09 10:21
Marzena J. "mj"

Przecież blaszkowce są zupełnie inne... dla mnie to ogromna różnica. Rozpoznałabym w zupie blaszkowce. Nawet jestem w stanie po ugotowaniu z grubsza rozpoznać jaki to gatunek. Np. kurkę, gołąbka, pieczarkę rozpoznam w zupie, tak samo opieńkę. Z tych bez blaszek to borowika i kozaka też rozpoznam, no i maślaka.

od wrz.2008

13. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
31.sie.09 15:23
"chrisfir"

Blaszkowce łatwo rozpoznac w zupie wzrokowo.

kiedys zrobiłem zupe podobnie jak marzenka zę szmaciaka

to był wspaniały smak, taki korzenno orzechowy, niezapomniany

i to była zupa z jednego grzybka

a włsciwie to z połowy bo duga połowę ( mniejsza oczywiście) zostawiłem w lesie żeby odrosła

I chyba, jak są warunki to lepiej zrobic zupe z jednego gatunku grzybów

Chyba przeniose ten wpis do wątku o zupach

od sie.2009

14. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

chyba, że grzyby są zmiksowane... to na pewno się ich nie rozróżni - chodzi mi o ich smak. Zupa z połowy jednego grzyba? To chyba duży musiał być ten grzyb.

od wrz.2008

15. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?
1.wrz.09 23:36
"chrisfir"

Okaz był wielkosci sporego kalafiora, troche podobnie zresztą wygląda

od sie.2009

16. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

wowwww... ogromniasty

od kwi.2004

17. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Jadłam ostatnio usmażonego na blasze - nie smakuje mi.

od paź.2006

18. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Jola, szmaciaczek to lepszy ugotowany lub uduszony - przypomina w smaku grzybki spotykane w chińszczyźnie- te białe, jeśli dobrze pamiętam to jedna rodzina.

od paź.2006

19. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

A rydze przed mrożeniem dobrze jest obgotować, bo gorzkie mogą się zrobić. A potem tylko na patelnie, na patelnie...

Albo w soli konserwować, moczyć w mleku i na patelnie, na patelnie...

Oczywiście na maselku niezbyt długo smażone. Mniam

od paź.2021

20. Jakie zastosowanie dla mleczaja smacznego?

Świetnie to wygląda! Będę musiała kiedyś sama spróbować.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji