bio-forum.pl

na liściach "wielkiej trawy"

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #13↓13

od sie.2005

1. na liściach "wielkiej trawy"
30.lis.05 13:15
Anamorf
1
2

trawa:

znalezisko z dnia 28. XI. 2005

od wrz.2004

2. na liściach "wielkiej trawy"

"Wielka trawa" to trzcina pospolita (Phragmites communis), a grzybek to rdza Puccinia phragmitis lub Puccinia magnusiana. Raczej ta pierwsza ale nie na 100%

od sie.2005

3. na liściach "wielkiej trawy"
1.gru.05 11:22
Anamorf

rozróżnienie tych dwóch gatunków pod mikroskopem jest łatwe, czy raczej trudna sprawa?

od wrz.2004

4. na liściach "wielkiej trawy"

Nie wiem za bardzo bo nie interesowałem sie nigdy głębiej rdzami. Trzeba by zajrzeć do serii Flora Polska. Grzyby Tom 11. Uredinales - napisany przez Profesora Tomasza Majewskiego.

od sie.2002

5. na liściach "wielkiej trawy"
10.gru.05 19:00
Piotr Perz "pimpek"

Anamorf,

poradziłeś sobie?

od sie.2005

6. na liściach "wielkiej trawy"
10.gru.05 19:06
Anamorf

niestety nie, nie mam dostępu do Tomu 11

od sie.2002

7. na liściach "wielkiej trawy"
10.gru.05 20:35
Piotr Perz "pimpek"

Proszę Anamorf: mikologia.pl

od sie.2002

8. na liściach "wielkiej trawy"
10.gru.05 20:57
Piotr Perz "pimpek"

Na Twoich foto nie ma skali (!! <wrrr>!!) ale z opisu "makroskopowego" chyba bardzij pasuje Puccinia phragmitis Schum. Koern.

Kompletnie się na tym nie znam - dopiero w następnym roku oznaczę pierwszą Puccinia (jasnowidz??), która rok-rocznie atakuje owoce starej, ponad 60-letniej róży ogrodowej u moich teściów. Wygląda to niesamowicie; najpierw zielone owoce robią się żółte, nastepnie tuż pod skórką na miąższu puchnie pomarańczowa poduszeczka, która nastepnie rozrywa skórkę i sypie pomarańczowym proszkiem. No i ciekaw jestem, która to P.

od sie.2005

9. na liściach "wielkiej trawy"
11.gru.05 03:25
Anamorf
1
2
3
4
5

dzięki za klucz.

zmierzyłem i sfotofrafowałem teliospory ale właściwie nic mi to nie dało. chyba niezbędne jest większe doświadczenie w rozróżnianiu rdzy....

szer. teliospor 40, 5 - 58, 5 x 15, 3 - 22. 5

wiekszość: 50 x 18

Porównując rozmiary z klucza odnośnie długości

[przy pomiarze 10 teliospor] tylko dwie przekroczyły wielkośc 55 podawaną w kluczu jako długość magnusiana. Natomiast odnośnie szerokości

trzy były poniżej dolnej granicy wielkości u phragmitis...

moze kształt coś wyjaśnia?

chyba wskazuje bardziej na phragmitis.

od sie.2002

10. na liściach "wielkiej trawy"
11.gru.05 10:40
Piotr Perz "pimpek"

No tak - P. phragmitis.

- grubość ścianek teliospor +/- równa w każdym miejscu poza szczytem

- teliospory "ósemkowate" - z wyraźnym przewężeniem po środku

- szczyt jaśniejszy od reszty ścianek

Ja bym jeszcze oglądnął dla pewności ecjospory - jeśli nie będą pokryte jednolicie małymi brodawkami, tylko pośród nich pojawią się większe brodawki - wówczas oznaczenie będzie już pewne.

ps. jak ktoś kiedyś Ciebie wyzwie na pojedynej siłowania się na ręce, to możesz mu obniżyć morale mówiąc: "Człowieku! Ja szkiełkiem nakrywkowym i TYM OTO PALCEM potrafię tak zgnieść teliospory, że z nich cytoplazma wylatuje!!" :)) Przeciwnik powinien się załamać!

od cze.2010

11. na liściach "wielkiej trawy"
7.paź.06 18:05
Piotr Grzegorzek

Na trzcinie bywa jeszcze tylko Puccinia magnusiana, która wytwarza urediniospory. Jeśli telium na taki kształt jak na pierwszych zdjęciach to w grę wchodzi wyłacznie Puccinia phragmitis. U Puccinia magnusiana telia są drobne, wąskie, rzadko kiedy przekraczają 1 cm długości.

od sie.2005

12. na liściach "wielkiej trawy"
7.paź.06 18:17
Anamorf

dziękuję za ostateczne potwierdzenie.

od maj.2002

13. na liściach "wielkiej trawy"

Pimpek,

na różach występują rdze z rodzaju Phragmidium.

W Twoim przypadku stawiam na Phragmidium mucronatum albo Ph. rosae-pimpinellifoliae:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji