bio-forum.pl

2009-08-09 Trzebinia Górka po raz trzeci

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2009-08-09 Trzebinia Górka po raz trzeci
16.sie.09 17:17
Piotr Grzegorzek

Trzebinia Górka. W niedzielę 9 sierpnia miałem spotkać się kolejny raz z całą, jak się okazało potem dziką bandą, która odwiedziła miejscową placówkę edukacyjną. Mając trochę czasu zajrzałem na ruiny po byłym Domu Kultury, który znajdował się w miejscu oznaczonym na mapce firmy Compass jasnozieloną plamą.

Dom Kultury został przez pewnego inwestora zakupiony a następnie doprowadzony do ruiny. Większość gruzu wciąż tutaj jest.

Już rozpoczęła się na nim sukcesja. Wkraczają tutaj drzewa z parku, który niegdyś otaczał ten budynek. Oto wejście robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Tak to robi wierzba iwa - Salix caprea

A oto mlecz Sonchus oleraceus wraz z tasznikiem - Capsella bursa-pastoris. Jak się dokładniej przyjrzeć. Ten ostatni jest porażony przez bielika krzyżowych - Albugo candida.

A oto mikst zielny, gdzieś na byłym korytarzu.

W tym tłumie jest interesujący powój polny - Convolvulus arvensis

Spotkałem też ostrożnia lancetowatego - Cirsium vulgare. Zbieranie jego okazów do zielnika to bardzo bolesne przeżycie,

Wszędobylski podbiał - Tussilago farfara poraża tutaj pęcherznica - Colesporium tussilaginis. Poznamy ją po pomarańczowych plamach widocznych nawet na górnej stronie blaszki liściowej.

Jednakże robinia króluje

Ciekawostką jest jednak inwazja klonu polnego - Acer campestre. To zrozumiałe, skoro dorosłe drzewa tego gatunku rosną w tej okolicy.

I kolejne przyszłe drzewo, klon jawor - Acer pseudoplatanus

I kolejne zgrupowania przyszłych drzew.

Ekspansywny jest tutaj również jesion amerykański - Fraxinus americana

A teraz na zakończenie potwierdzenie, że są w tej okolicy okazałe robinie

W tym tłumie skrywa się okazały żywotnik - Thuja occidentalis

A nad wszystkim dominują okazałe sosny - Pinus sylvestris

Resztę tego dnia spędziłem w Wadowicach, Kalwarii Zebrzydowskiej oraz Inwałdzie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji