bio-forum.pl

Amanita regalis w Górach Izerskich

bez logowania - można przeglądać
GRej140952

od sty.2007

1. Amanita regalis w Górach Izerskich

Spotkany 29 lipca br. w Górach Izerskich, na trasie zielonego szlaku z przełęczy Szklarskiej na Rozdroże pod Cichą Równią muchomor, o ile jest faktycznie muchomorem królewskim Amanita regalis, zostanie zgłoszony, a zgłoszenie opatrzone dokumentacją fotograficzną, tudzież pobranymi i zasuszonymi okazami dwóch grzybków.

Lokalizację stanowiska na wspomnianym zielonym szlaku można jeszcze dodatkowo opisać w taki sposób, że znajduje się ono na łączniku pomiędzy Górnym i Dolnym Duktem Końskiej Jamy:-) Czyż to nie jest piękne?:-)

Podobne muchomory dały się obserwować w sporej ilości miejsc Karkonoskiego Parku Narodowego i poza Parkiem: w rezerwacie Śnieżnych Kotłów, na szlakach po stokach Szrenicy i Łabskiego Szczytu, na szlaku z Samotni ku Karpaczowi i na całej długości grzbietu Wysokiej w Górach Izerskich.

To jedno stanowisko, które tu opiszę, mam udokumentowane suszkiem, pozostałe tylko fotograficznie.

siedlisko
siedlisko
siedlisko

Oto siedlisko ze wskazaniem przykładowych owocników:

owocnik
owocnik
owocnik 1
rozmiarówka
rozmiarówka
rozmiarówka

Oto jeden z owocników w kilku ujęciach oraz jego rozmiarówka:

owocnik 2
owocnik 2
owocnik 2
rozmiarówka
rozmiarówka
rozmiarówka

Oto drugi z owocników w kilku ujęciach oraz jego rozmiarówka:

Z nadzieją, że oznaczenie Amanita regalis słusznym jest dokonam zgłoszenia.:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 16. sierpnia. 2009)

od lis.2006

2. Amanita regalis w Górach Izerskich

:) Byłem tam również ostatnio (7-9 VIII)

Na większości tras w Izerach rosło ich mrowie. Skoro się tym zajmiesz to ja nie będę już zgłaszał :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji