bio-forum.pl

Twardy, brązowy?

bez logowania - można przeglądać
GRej144842

od maj.2009

1. Twardy, brązowy?
twardy 001
twardy 002
twardy 003
twardy 004
twardy 005
twardy 006

Takie oto stworki o średnicy kapelusza około 6-7 cm, znalazłem w ciemnym lesie mieszanym z przewagą liściastego. Podejrzewam że, rosły one na korzeniach pnia świerka w pobliżu którego je znalazłem.

Proszę o pomoc w identyfikacji:-)

od maj.2006

2. Twardy, brązowy?

od maj.2009

3. Twardy, brązowy?

Piotrze, nie znalazłem innego wytłumaczenia dla tego grzybka jak sugerowana przez Ciebie: Onnia tomentosa czy też Inonotus tomentosus-szczeciniak filcowaty.

Podczas przeglądania netu trafiłem na stronę: poresvampe.webbyen.dk

Prezentowana tam Onnia jest bardzo podobna do mojej.

Sprawdziłem również jeszcze raz w terenie. Znalazłem jeszcze jeden owocnik na tym samym pniu oraz dwa owocniki na żywym świerku oddalonym od poprzedniego o ok. 50m.

Rosną na 100% na korzeniach świerka znajdujących się tuż pod powierzchnią.

Serdeczne dzięki za rozpoznanie:-)))

Problem chyba możemy uważać za rozwiązany, bo chcę nadmienić że, na tego grzybka poluje już dłuższy czas. Jeśli ktoś uważnie oglądał mój wątek o murszaku, to wstawiłem tam kilka fotek właśnie chyba Onnia. Był to jednak owocnik raczej zejściowy i pewnie rósł na szczątkach korzeni po już nie istniejącym świerku. Teren jest strasznie zbuchtowany przez dziki które są tu bardzo częstymi gośćmi.

Pochodził praktycznie z tego samego stanowiska, oddalony jednak od tych, z tego wątku o ok 20-30m. Ze względu na to jednak że obok niego nie było iglastych a nie sprawdziłem dokładnie na czym rósł, sprawę zbagatelizowałem. Miałem jednak nadzieje że, ktoś wypowie się na jego temat. Poprzednie zdjęcia są w tym wątku: [bf#258531]

A oto pozostałe owocniki:

onnia01

Na I pniu:-nie zauważyłem jej za pierwszym razem bo było ciemno i przykryta była gałęziami oraz liśćmi poszycia leśnego.

onnia 002
onnia 003

Na korzeniach żywego świerka:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji