bio-forum.pl

TRUCIZNA W PIECZARKACH

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. TRUCIZNA W PIECZARKACH
27.lis.05 19:36
"Matheoz" (b/log.)

Będąc w ostatnio w Auchanie podszedłem od razu

do nowości książkowych-to jest taki odchył, grzyby

mnie kręcą nawet na obrazkach-był słowacki atlas.

Ładny. Dobrze rozbudowany dział gołąbków

i mleczajów. Otwieram na stronie z pieczarką

okazałą (agaricus augustus) i szok: grzyb

potencjalnie szkodliwy dla zdrowia!!??.

Otwieram na pieczarce szlachetnej i oto

co znajduje: „Długo była uważana za b. smaczny

grzyb jadalny, jak większość pieczarek. Najnowsze

badania wykazały jednak, że wszystkie pieczarki

zawierają agarytynę, która ma działanie rakotwórcze

i mutagenne, dlatego żadnej pieczarki nie można

zalecić do konsumpcji.”

Pierwsze wydanie anno 2000.

Chodzę w szoku.

od wrz.2004
#0

2. TRUCIZNA W PIECZARKACH

Do tego w innym artykule wyczytałem, że związek ten rozpada się w temp. 100oC (po 10 minutach gotowania w tej temp., czyli przy smażeniu itp. też ulega rozkładowi).

od sie.2002
#0

3. TRUCIZNA W PIECZARKACH
27.lis.05 21:05
"pimpek"

yyyyyyyyyyyy............ szok.

od paź.2003
#0

4. TRUCIZNA W PIECZARKACH
28.lis.05 00:07
roman "rjk"

to ja chyba się zmutuję, bo jem je często na surowo...: (( (

od kwi.2004
#0

5. TRUCIZNA W PIECZARKACH

Musisz się teraz podgrzewać przez 10 minut w 100 st. C. Wolisz we wrzątku, czy na patelni?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. TRUCIZNA W PIECZARKACH
28.lis.05 09:45
"matheoz" (b/log.)

A teraz z innej beczki; Cytuje za „Wprost”

z 11 września:

Pieczarki są bogatym zródłem przeciwutleniacza

o nazwie ergothioneina, który chroni komórki

przed uszkodzeniem i starzeniem się.

Grzyby, które do niedawna były uważane

za produkty pozbawione wartości odżywczych

zawierają 12 razy więcej tej substancji niż

kiełki pszenicy i cztery razy więcej niż kurza

wątróbka. Co więcej, wysoka temperatura

podczas gotowania czy smażenia nie powoduje

utraty tego cennego składnika. Oprócz pieczarek

duże ilości przeciwutleniacza zawierają także

inne grzyby, w tym boczniaki i shiitake.

Kartagina musi być podbita,

Balcerowicz musi odejść,

A ja będę jadł pieczarki!

od wrz.2004
#0

7. TRUCIZNA W PIECZARKACH

Ktoś czytał artykuł z Oxford Journals, do którego linka podałem?;-)

Pisze tam wyraźnie, że agarytyna nie ma działania mutagennego:-))

Źródło raczej wiarygodne...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. TRUCIZNA W PIECZARKACH
29.lis.05 14:30
marek kopeć ("marcos")

Czytałem, czytałem. Właściwie najważniejsze jest w nim ostatnie zdanie, szcególnie dla tych co niespokojni.;-)))

od kwi.2005
#0

9. TRUCIZNA W PIECZARKACH

Jezeli czytac tego typu ostrzezenia to okaze sie ze substancje rakotworcze, takie czy inne sa w bardzo wielu produktach spozywczych.

Tyle, ze ich stezenie jest na tyle niskie, ze prawdopodobienstwo spowodowania raka jest znikome a obecnosc innych skladnikow powoduje czesto ze ogolna korzysc dla konsumenta przekracza niewielkie ryzyko (przyklad zauwazono powyzej).

Warto jednak uwazac na produkty zapaskudzone Aspergillus flavus (zaplesniale orzeszki ziemne itp).

Zawarta w nich aflatoksyna B i pare podobnych zwiazkow powoduja raka watroby z ogromna skutecznoscia (u myszy 14 dziennych dawek po 0. 05mg, czyli laczna dawka 0. 7mg w 2 tyg. daje prawdopodobienstwo rozwiniecia nowotworu >50%).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji