bio-forum.pl

plaga biedronek:)

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. plaga biedronek:)

Jeśli ktoś sie wybiera nad Zalew Szczeciński to niech uważa na biedronki... obsiadaja wszystko: rosliny, piasek i ludzi :) ponoc gryza ale tego nie doswiadczyłam :)

od lis.2008

2. plaga biedronek:)

Co to za biedronki? Czy to zwykłe nasze siedmiokropki, czy to ta nowa inwazyjna biedronka - Harmonia axyridis, która podlega monitoringowi i proszą o pomoc w tym, tutaj: forum.przyroda.org

Tą Harmonia axyridis - można obejrzeć wpisując tą nazwę w google.

od sie.2007

3. plaga biedronek:)
7.sie.09 22:09
toyoko

Dla dodatkowej informacji link poniżej

(na stronie dość duże zdęcia h. axyridis);! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

oraz pojedynczy okaz jaki spotkałam w tym roku w ogrodzie botanicznym w Powsinie:

od sie.2007

4. plaga biedronek:)
7.sie.09 22:20
toyoko

Oj, ten link będzie lepszy:

pl.wikipedia.org

pozdrawiam

od cze.2010

5. plaga biedronek:)
19.lut.10 12:31
Piotr Grzegorzek

Tę niedobrą Harmonię znalazłem też w Chrzanowie. Patrz zakończenie wątku Chrzanów - za kierkowem. Warto wiedzieć, że był to środek do walki biologicznej z mszycami, alternatywa dla chemizacji rolnictwa. Szkoda, że wprowadzających takie środki nie obowiązuje ostrzeżenie jak przy reklamach lekarstw - przed użyciem skonsultuj się lekarzem lub farmaceuta, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany... itd.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 19. lutego. 2010)

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 19. lutego. 2010)

od kwi.2008

6. plaga biedronek:)

Dałbym dużo, za te biedronki w moim ogrodzie :) Jeżeli jest jakiś teren inwazyjny. To proszę wysyłać na północ :) U nas jest prawdziwe 0.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji