bio-forum.pl

z kolczastym hymenoforem -cz1

bez logowania - można przeglądać
GRej155877

od paź.2007

1. z kolczastym hymenoforem -cz1

Grzybki znalazłem w resztkach pięknego lasu mieszanego (zimą ludzie wycieli 0, 5-1 hektarowe dziury w drzewostanie, a wichura sprzed dwóch tygodni dokończyła dzieła). Rosły na skraju ścieżki, przeoranej przez traktory wyciągające potężne pnie. Część z nich była uszkodzona, dostało się też innym "pospoliciakom" tam rosnącym. Ale do rzeczy.

1
2
3
4
5
6

Grzybek pierwszy: podstawa trzonu z odcieniami nibieskozielonawymi, tuż nad tymi barwami odcienie fioletowawe. Miąższ jędrny, mięsisty o przyjemnym, bo przypominającym gąskę zielonkę, zapachu.

Sarcodon sinostopy?? Nazwa pasuje, a reszta?

od paź.2007

2. z kolczastym hymenoforem -cz1

No i tak. Grzybek nadal nn, a prace leśne idą pełną parą. Patrząc na postęp owych prac mało prawdopodobne aby stanowisko przetrwało, ale jeszcze nie tracę nadzieji.

1a
1
2
3
4

Grzybki, odwiedzone po dwóch tygodniach, nie mają się najlepiej. Są zainfekowane jakąś pleśnią, nadżarte przez zwierzęta i naderwane.

z1
5

a to jego zarodniki

od maj.2009

3. z kolczastym hymenoforem -cz1

Jacku, a sprawdzałeś, może to coś z Sarcodon?

od paź.2007

4. z kolczastym hymenoforem -cz1

Mirku, pierwszy post, na dole pod zdjęciami :)

t5

Zastanawiam się jeszcze nad sarniakiem gorzkim-Sarcodon scabrosus, ale ten nie był gorzki. Dorzucę jeszcze jedno zdjęcie podstawy trzonu, może coś da.

od maj.2009

5. z kolczastym hymenoforem -cz1

Chyba jednak mam coś ze wzrokiem?

Przegapiłem!:-)))

od lis.2005

6. z kolczastym hymenoforem -cz1

Jacek coś ci się udało ustalić z tym sarniakiem w końcu?

od lip.2004

7. z kolczastym hymenoforem -cz1
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji