bio-forum.pl

Mięta polna?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2009

1. Mięta polna?

Witam,

Mięta polna??

znalazłem taki oto chwaścik na polu

większe zdjęcie:

fotosik.pl

pachnie intensywnie cytrynowo

wygląda jak mięta ale nie pachnie miętą

czy ktoś wie, cóż to takiego?

pozdrawiam

Artur

od lip.2009

2. Mięta polna?

Tak. To jest mięta polna - Mentha arvensis L.

Okaz na fotografii jest bardzo typowy, a cytrynowy zapach to jedna z charakterystycznych cech tej mięty (każdy gatunek ma swój bardzo specyficzny zapach, w żadnym razie nie należy kojarzyć mięt tylko z zapachem mięty pieprzowej!), wyraźnie odróżniająca ją od pozostałych gatunków.

od kwi.2006

3. Mięta polna?

Wygląda mi jednak na miętę

od lip.2009

4. Mięta polna?

Bo to jest mięta: D

od lip.2009

5. Mięta polna?

Nie należy też wierzyć zawsze wikipedii;-)

To mnie zdecydowanie zbiło z tropu...

czy jest to roślina lecznicza?

czy można z niej robić napary??

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Artur

od lip.2009

6. Mięta polna?

Przeczytałem i poległem - najwyraźniej pisała to osoba, która nigdy nie miała w rękach mięty polnej, a tym bardziej nigdy jej po prostu nie powąchała.

Mięta polna jest, oczywiście, rośliną leczniczą. Ułatwia trawienie, leczy nieżyty żołądka o niewielkim nasileniu, w aromaterapii może znosić ból głowy i poczucie zmęczenia. Można z niej robić napary, osobiście wypiłem setki kubków wspólnie z całym gronem znajomych i wszyscy żyjemy;)

(wypowiedź edytowana przez sn2009 28. lipca. 2009)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji