bio-forum.pl

Brązowe na pniu buka.

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6

od gru.2003

1. Brązowe na pniu buka.

Grzybki małe 1cm kapelusik 2cm wys. Zapach przyjemny. Wysyp j. brązowy.

Ciut obok stał ten (zd. 2) ale pozrobieniu wysypu odpada iż mógłby to by ten sam gatunek-wysyp c. brązowy

Tak poza konkursem ten pień jest bardzo bogaty grzybowo. M. w. co 2 tyg. zaskakuje jakimiś nowościami. Obecnie oprócz w. w. obrastają go zimówki, czernidłaki błyszczące i nieszczęsne boczniakówki? ciżmówki? które od chyba czerwca nie zostały oznaczone.

od kwi.2004

2. Brązowe na pniu buka.

od maj.2003

3. Brązowe na pniu buka.
15.lis.05 08:39
Anna Kujawa "AniaK"

od kwi.2004

4. Brązowe na pniu buka.

Gdy patrzę na Cortinariusy łaskocze mnie w gardle. :)

od gru.2003

5. Brązowe na pniu buka.

Przydałby się "zasłonakowy"ekspert. Ile się da oznaczy zasłonaków bez mikroskopu? Ja rozpoznaje może trzy...

od maj.2003

6. Brązowe na pniu buka.
16.lis.05 08:19
Anna Kujawa "AniaK"

Bez mikroskopu? To zależy od opatrzenia. Przede wszystkim:-) Tzn., albo wędrówki z kimś kto się dobrze zna i potrafi widzieć w zasłonakach charakterystyczne cechy. Albo samodzielne przedzieranie się przez klucze i atlasy i zdobywanie doświadczenia w ten sposob. Ja bez klucza rozpoznaję chyba pod 10 gatunków, Marek z Darkiem chyba spokojnie powyżej 10, a znamy osoby, które rozpoznają kilkadziesiąt gatunków bez kluczy. Trening, trening, trening....

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji