bio-forum.pl

Paproć nn

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od wrz.2007

1. Paproć nn
23.lip.09 22:08
Teresa Roman "teresar"

Można prosić o identyfikację.

Na liściu widać taki jakby wiatraczek, nie spotkałam czegoś takiego jeszcze u paproci.

od cze.2010

2. Paproć nn
23.lip.09 22:56
Piotr Grzegorzek

Nerecznica, vel narecznica, w każdym bądź razie Dryopteris

od wrz.2007

4. Paproć nn
24.lip.09 21:17
Teresa Roman "teresar"

Na pewno? W tym [bf#256002] wątku dawałam do rozpoznania i też oznaczono jako D. carthusiana. Pokrojowo bardzo się różnią, ta ma bardziej liście pokładające się, układ liści na łodydze też zupełnie inny i jest niższa. Ale nie będę się spierać, jest możliwość zmienności?. Tą paproć mam od małego, trafiła mi się w doniczce z inną rośliną.

od cze.2009

5. Paproć nn

Nawet Dryopteris carthusiana wykazuje zmienność jak na Pani zdjęciach. Cechą tej paproci jest jasnozielona barwa liści. Odcinki 2 rzędu są zaostrzone z długim szpicem. Oba wątki przedstawiają tą paproć. Najbardziej podobna jest do niej Dryopteris remota czy D. dilatata które różnią się wieloma innymi cechami.

od wrz.2007

6. Paproć nn
25.lip.09 12:10
Teresa Roman "teresar"

A już myślałam że mam coś innego, obstawiałam właśnie D. remotę. Na D. dilatatę raczej nie, ma bardzo różniące się liście, do tego ciemne.

Dziękuję bardzo, za rozpoznanie.

od cze.2009

7. Paproć nn

Tak się akurat składa. Odkrycia w kraju nad Dryopteris remota należą przede wszystkim do mnie. Proszę zajrzeć do atlasu tam podaje jak rozróżnić tą paproć.

od wrz.2007

8. Paproć nn
25.lip.09 20:59
Teresa Roman "teresar"

Dziękuję, koniecznie zajrzę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji