bio-forum.pl

2009-07-10 Jaworzno - coś ze śródmieścia - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2009-07-10 Jaworzno - coś ze śródmieścia - część 2
17.lip.09 21:15
Piotr Grzegorzek

Kontynuujmy spacer po przyszłym nowoczesnym centrum prawie stutysięcznego Jaworzna. Jednym z ciekawych gatunków synantropijnych jest tutaj wiesiołek czerwonołodygowy - Oenothera rubricaulis. Tutaj tworzy spore łany.

Nie byłbym mykologiem, gdybym pominął wiesiołka Oenothera biennis porażonego przez Peronospora arthurii. U nas ten gatunek spotykam coraz częściej.

Inny ciekawy łan to stanowisko Erigeron annuus.

Na tym zdjęciu widać pszczolinkę paskowaną, która postanowiła skorzystać z jego oferty.

Kolejna porcja zdjęć to lnica Linaria vulgaris

A teraz szczypta fioletu czyli wierzbówka kiprzyca - Chamaenerion angustifolium.

Występują tutaj także zagadkowe chabry. Podejrzewam, że jest to Centaurea pseudophrygia. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że jest to Centaurea oxylepis. Okolice Chrzanowa i Jaworzna to jedno z miejsc w Polsce, gdzie występują one w tak dużej liczbie form, że po prostu wymiękłem.

Oto pierwszy osobnik

Oto drugi osobnik

Za zakończenie spójrzmy na marchew - Daucus carota i goszczącą na niej biedronkę.

Opuszczając przyszłe centrum zerknąłem w górę i ujrzałem taką oto chmurę.

Dziękuję za uwagę, czekam na komentarze.

od sty.2007

2. 2009-07-10 Jaworzno - coś ze śródmieścia - część 2

Aż żal, że przyszłe nowoczesne centrum zabetonuje taki tętniący życiem tzw. "nieużytek":- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji