bio-forum.pl

Paproć na murze

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od lut.2007

1. Paproć na murze
16.lip.09 08:23
Piotr Kobierski

od cze.2009

2. Paproć na murze

Ta paproć nie przypomina żadnego z krajowych gatunków. Prawdopodobnie jest to gatunek z rodziny Thelypteridaceae. Jestem ciekaw gdzie to zdjęcie zostało zrobione.

od lut.2007

3. Paproć na murze
16.lip.09 13:41
Piotr Kobierski

Lubsko, woj. lubuskie w sąsiedztwie rośnie zanokcica murowa.

od lut.2007

4. Paproć na murze
16.lip.09 14:41
Piotr Kobierski

Darku jak oznaczysz daj znać jestem ciekaw co to jest prawdopodobnie uciekinier z ogródków.

od cze.2009

5. Paproć na murze

Niestety nic więcej nie mogę powiedzieć. Ja się tylko specjalizuje w krajowych gatunkach paprotników. Okazy te najlepiej wymagają sprawdzenia przez specjaliste od obcych gatunków paproci.

od lut.2007

6. Paproć na murze
17.lip.09 08:33
Piotr Kobierski

Tylko gdzie ich szukać?

od cze.2009

7. Paproć na murze

Sporo zadałem sobie trudu by wyjaśnić tą paproć. Jedno nie pasowało mi do drugiego. Jest to w rzeczywistości nasz rodzimy gatunek zachylnik błotny (Thelypteris palustris) tylko rosnący na murze, co się wogóle nie zdaża w naturze. Gatunek ten jest przywiązany do wilgotnych lasów łęgowych i zarośli wierzbowych. To występowanie to jakiś wyjątek.

od lut.2007

8. Paproć na murze
23.lip.09 08:14
Piotr Kobierski

W tym miejscu pierwotnie wystepowały lasy łęgowe bo to terasa zalewowa Lubszy oczywiście zabudowana. Dziękuję serdecznie za trud włożony w oznaczenie tej paproci.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji