Cześć,
proszę o oznaczenie tej trawy. Zanim poszedłem na łatwiznę, prosząc Was o pomoc - chciałem coś zrobić sam używając klucza na atlas-roślin. pl - ŁOJ ŁOJ, kompletnie się tam pogubiłem :)))
z góry dziękuję
Pimpek
Widzę tu 2 trawy. Pierwsze 4 zdjęcia to rajgras wyniosły, zwany w rolnictwie francuskim. Następne 4 zdjęcia to moim zdaniem owsica omszona, z charakterystycznie skręconą ( na podobieństwo sznurka) ością plewki dolnej i omszonymi kłoskami.
Witam. Dla mnie pierwsza myśl po zobaczeniu tych ziarniaków to owies głuchy (druga roślina).
wg mnie to wszystko to rajgas. Starsze ości miewa skręcone, wianuszek włosków pod kwiatem też na pogobieństwo rajgasu. Owsica nie ma owłosionych kłosków, tylko same szypułki.
Muszę przyznać Ci rację, bo byłem przed chwilą na łące i rzeczywiście starsze okazy rajgrasu francuskiego mają skręconą ość, tak jak na zdjęciu. (Choć ta cecha podawana jest przez botanika Wł. Szafera, tylko w odniesieniu do owsicy omszonej). Ponadto ten kolor mnie zmylił. Także ostatecznie - na wszystkich zdjęciach jest rajgras wyniosły, ale w 2 fazach rozwojowych. Dla porównania zamieszczam owsicę omszoną z moich stron. Pozdr. i gratuluję wiedzy.