bio-forum.pl

Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym

bez logowania - można przeglądać
Poaceae

od sie.2002

1. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym
11.lip.09 00:21
"pimpek"

Cześć,

1
2
3
4
5
7
8
9

proszę o oznaczenie tej trawy. Zanim poszedłem na łatwiznę, prosząc Was o pomoc - chciałem coś zrobić sam używając klucza na atlas-roślin. pl - ŁOJ ŁOJ, kompletnie się tam pogubiłem :)))

z góry dziękuję

Pimpek

od lis.2008

2. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym

Widzę tu 2 trawy. Pierwsze 4 zdjęcia to rajgras wyniosły, zwany w rolnictwie francuskim. Następne 4 zdjęcia to moim zdaniem owsica omszona, z charakterystycznie skręconą ( na podobieństwo sznurka) ością plewki dolnej i omszonymi kłoskami.

od sie.2002

3. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym
11.lip.09 10:08
"pimpek"

ojej. Dziękuję Wojtekk!

od lip.2009

4. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym
11.lip.09 12:49
Janek Kos "winogrono"

Witam. Dla mnie pierwsza myśl po zobaczeniu tych ziarniaków to owies głuchy (druga roślina).

od mar.2008

5. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym

wg mnie to wszystko to rajgas. Starsze ości miewa skręcone, wianuszek włosków pod kwiatem też na pogobieństwo rajgasu. Owsica nie ma owłosionych kłosków, tylko same szypułki.

od lis.2008

6. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym

Muszę przyznać Ci rację, bo byłem przed chwilą na łące i rzeczywiście starsze okazy rajgrasu francuskiego mają skręconą ość, tak jak na zdjęciu. (Choć ta cecha podawana jest przez botanika Wł. Szafera, tylko w odniesieniu do owsicy omszonej). Ponadto ten kolor mnie zmylił. Także ostatecznie - na wszystkich zdjęciach jest rajgras wyniosły, ale w 2 fazach rozwojowych. Dla porównania zamieszczam owsicę omszoną z moich stron. Pozdr. i gratuluję wiedzy.

od sie.2002

7. Trawa na miedzy, między drogą polną a polem uprawnym
13.lip.09 08:07
"pimpek"

Super, dziękuję Wam bardzo raz jeszcze;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji