bio-forum.pl

Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?
DSC02794. JPG
DSC02798. JPG

Grzybek ładny ale dokumentacja bardzo słaba. Rósł przy samym pniu świerka.

Suszek ewentualnie obecny. Wysyp się nie udał bo grzybek był już lekko podsuszony i chyba wysypał się w lesie. Śr, kapelusza ok 4cm. Zapach łagodny i przyjemny. Na podstawie tych zdjęć da się coś wytypować?

od sie.2007

2. Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?

Uważam, że to Macrolepiota puellaris zwany też Leucoagaricus nympharum. Szczerze, to nie wiem, czy ten gatunek powinien być zaliczany do czubajek czy pieczareczek.

od wrz.2006

3. Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?

Myślę, że to podsuszona Macrolepiota rachodes.

od paź.2007

4. Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?

Popieram JEZIERA. Grzybek jest zwiędnięty, co widać wyraźnie zwłaszcza po blaszkach. Leucoagaricus nympharum ma pojedyńczy, nieruchomy pierścień, białe blaszki (nie wiem jak i czy się przebarwiają podczas więdnięcia, ale u czubajki czerwieniejącej takie rdzawienie widziałem nie raz) i bielszy trzon oraz dużo drobniejsze i nie tak kosmate łuski.

od maj.2009

5. Czubajeczka?-jeśli tak to jaka?

Nie mam dużego doświadczenia w tej sprawie ale też obstawiam cz. czerwieniejącą. Przed wami nic się nie ukryje. Wg. mnie ta czubajka wybrała niezbyt odpowiednie miejsce na wzrost. Przy samym pniu gdzie deszcz z trudem docierał nawet przy silnych opadach. Gdy ich zabrakło zakończyło się to dla niej zasuszeniem.

Po zamieszczeniu tego wątku znalazłem w necie bardzo podobne zdjęcia tego grzybka.

Wszystkim serdecznie dziękuję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji