bio-forum.pl

Swierk - usychanie czubka

bez logowania - można przeglądać

od lip.2009

1. Swierk - usychanie czubka
Chory świerk

Mam na swoim podworku 5 swierkow ozdobnych. Ostatnio zauważyłam z przerażeniem, ze u 3 z nich ( może na pozostałych nie widać jeszcze) na czubkach więdną igły i opadają. Te zniszczenia sięgają coraz niższych gałęzi. Świerki sa duże, mają po kilka metrów wysokości. Do tej pory, a rosną już 10 lat, nie było z nimi żadnych kłopotów. Czy można temu zapobiec?

od paź.2008

2. Swierk - usychanie czubka

kupiliśmy sporych rozmiarów jodłę

i zaczęła nam schnąć od góry

uschła do połowy

i nie udało się jej uratować

posypywalismy różne specjalne preparaty odżywcze

wycięlismy połowę drzewa - sporych rozmiarów

i czekamy - specjalisci mówią że drzewo było chore - w czasoe zakupu

i nic z niego nie będzie - kwestia czasu

od kwi.2009

3. Swierk - usychanie czubka

Może to być przędziorek sosnowiec. Jeżeli igły brązowieją od podstawy to diagnoza jest bardziej pewna. Myślę że pozostaje użyć środka chemicznego najlepiej o szerokim spektrum działania w formie aerozolu i podlewać do połowy września codziennie. Przy okazji zweryfikuje się czy aby korzenie nie wiszą w powietrzu. Gryzonie potrafią dużo! Przymiotnik sosnowiec ma w tym przypadku znaczenie drugorzędne. Powodzenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji