bio-forum.pl

Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

bez logowania - można przeglądać
GRej151056

od sty.2007

1. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Zaczynam obserwować stanowiska Phallus hadrianii w Poznaniu, opierając się na doniesieniach, że na innym stanowisku już wyrasta.

W Poznaniu znam dwa stanowiska, jedno [1] przy Uniwersytecie Przyrodniczym na Wojska Polskiego, drugie [2] przy jednostce wojskowej na Golęcińskiej.

Chcę w tym wątku notować obserwacje, fotograficzne oraz tylko wizualne, które udokumentują tegoroczne zgłoszenie stanowiska.

Pierwsze obserwacje: piątek 2 lipca br.

[1] - brak obserwacji

[2] - pod topolą, naprzeciw wjazdu do jednostki - stwierdzam kilkanaście owocników w następujących stadiach: większość w stadium jaja, a kilka w stadium zejściowych owocników, nie obserwuję jednak charakterystycznego fioletu skórki jaja

Druga obserwacja: poniedziałek 6 lipca br.

[1] - nie stwierdzam obecności owocników w jakimkolwiek stadium

[2] - niewielki wzrost jaj, fiolet skórki jaj nieco dostrzegalny

od sty.2007

2. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Wczoraj 8 lipca br. po południu obserwacja skwerku pod topolą naprzeciwko jednostki wojskowej zaowocowała znalezieniem trzynastu okazów: 12 w stadium jaja i jeden zejściowy, zasychający owocnik.

sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy
sromotnik fiołkowy

Żeby nie zasypać forum sromotnikowymi jajami, wybiorę ciekawsze ze znalezionych;-)

Jednak trochę zasypałam, ech;-)

od maj.2009

3. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Barbaro! Ciekaw jestem co dalej z twoimi "śmierdziuszkami"?

U mnie już powoli zaczynają wykluwać się.

Jeszcze jedno tylko pytanko bo po całym dniu pracy trochę padam, a jutro muszę znów wcześnie wstać.

Gdzie te Twoje rosną bo ze zdjęć wynika że, to są bardzo nasłonecznione miejsca?

U mnie przeważnie rosną w takich "krzaczorach" że, nawet i w południe panuje tam półmrok, i nie ma mowy o zrobieniu dobrych zdjęć a szczególnie wieczorem po pracy.

Czyżby to przyczyna braku czasu o którym poprzednio pisałaś?

od sty.2007

4. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Mirku, byłam tam ostatnio w poniedziałek 13. 07. br. w ciągu dnia (malutki antrakt z pracy), ale bez aparatu, tylko wizualna obserwacja, dobrze, że pytasz, bo zapomniałabym to odnotować - na skwerku pod topolą przy jednostce wojskowej na Golęcińskiej [2] były trzy owocniki wyklute, pozostałe nadal jeszcze w stadium jaja :)

Przy czym z wcześniejszych obserwacji wynikało, że owocniki wykluwały się już wcześniej, spójrz na pierwszy wpis:-)

Moje owocniki rosną w miejscach nasłonecznionych, wygrzanych, na podłożu piaszczystym, na skwerku pod topolą porośniętym trawą, rdestem ptasim, ponadto rosną pomiędzy betonowym murem jednostki wojskowej, a chodnikiem z betonowych płytek, w zeszłym roku rosły jeszcze między parkanem, a chodnikiem z betonowych płytek. Możesz zerknąć do zeszłorocznych obserwacji [bf#210848] tam zamieściłam nieco takich siedliskowych ujęć:-)

Czas? nie pytaj:- ( Dziś wróciłam z pracy o 21 (a wyjeżdżałam o 7: 10), ale jeszcze wracając zdążyłam wyczuć i znaleźć sromotnika bezwstydnego w Parku Miejskim w moim mieście!!!!!:-)

Teraz padam na twarz ze zmęczenia;-) więc za chwilę zniknę z netu, a pojawię się w nim znów prawdopodobnie ok. godz. 6 rano;-)

od lip.2005

5. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Dobranoc Basiu! Zawsze twierdziłem, że jesteś tytanem pracy!

od sty.2007

6. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Dziękuję, Włodku:-))) Dzień dobry, miłego dnia:-)))

od gru.2005

7. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

na stanowisku warszawskim fioletki trzymają się bardzo dobrze

ale

ponadto

tuz przed budynkiem mojej pracy - też Warszawa (Ochota)

znalazłem kolejne stanowisko - na razie jeden owocnik - mniejszy i węższy niż te na rozbudowanym wieloletnim ale to on...

kolory skórki jaja i zapach zdradzają p. hadrianii

p. h. 1

zdjęcie zrobione komórką - z racji tego że jajo było mocno naświetlone słońcem to zrobiło sie mocno fioletowe (różowe?)

od sty.2007

8. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Cieszę się, że troszkę go obserwujemy, że "fioletek" rośnie w kilku miejscach w Polsce:-)))

Mam ciekawe obserwacje o swoim, tym razem, w piątek 17. 07. 09 obejrzałam dokładnie miejsce na skraju mojego stanowiska [2] pod betonowym murem jednostki wojskowej (dobrze, że nie biorą mnie za szpiega!!!;-) Mam zdjęcia, będzie relacja...

od sty.2007

9. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Relacja z 17 lipca - o skrajnym punkcie stanowiska [2], które rozpoczyna się na skwerku pod topolą, naprzeciw wjazdu do JW, a kończy się pod koniec betonowego ogrodzenia jakieś kilkaset m w stronę ul Lutyckiej.

ogólny widok

Oto plan ogólny miejsca mojej "sromotniko-szpiegowskiej" akcji;-)

Na tym odcinku, pod betonowym ogrodzeniem aktualnie znalazłam dwa bliźniacze jaja, jeden młody owocnik oraz dziewięć zaschniętych owocników:-)

kadr
młody owocnik ujęcie 1
młody owocnik ujęcie 2
jaja
zaschniety jeden z dziewięciu

Na widoku ogólnym wskazuję strzałką miejsce, gdzie rósł młody owocnik, teraz pokażę kadr z tym młodym owocnikiem, następnie pokażę tego młodego w dwóch ujęciach z bliska, następnie dwa bliźniacze jaja oraz na koniec przykładowy zaschnięty owocnik - jeden z dziewięciu:-)

od sty.2007

10. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

A cóż się dzieje na skwerku pod topolą, czyli w miejscu, które określam jako początek stanowiska [2]? Kilka owocniczków wyrosło ze swoich jaj, ale każdy wyrośnięty jest złamany - mam wrażenie, że z powodu upałów trzonek grzybków szybko usycha i staje się kuchy, podatny na złamanie. Pozostałe jaja wciąż pozostają w stanie "oczekiwania na wyklucie":-)

Kolejne moje obserwacje dopiero za dwa tygodnie, chyba, że ktoś z Poznania zajrzałby tam i uzupełnił moje obserwacje podczas najbliższych dwóch tygodni:-)

od sty.2007

11. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Kolejne obserwacje Phallus hadrianii odbywały się w dniach: 13 sierpnia, 9 października oraz 28 października br.

Na stanowisku opatrzonym numerem [1] - przy Uniwersytecie Przyrodniczym na Wojska Polskiego nie dostrzegłam w tym roku żadnego owocnika Phallus hadrianii.

Na stanowisku [2] - przy ulicy Podolańskiej dokonywałam kolejnych obserwacji, które poniżej opiszę i pokażę.

W dniu 13 sierpnia w dwóch skrajnych punktach tego stanowiska znalazłam łącznie 7 owocników w różnych stadiach rozwoju

- na skwerku pod topolą jedno jajo i dwa owocniki,

- pod betonowym murem JW oraz pod betonowym słupem latarni po dwa jaja.

Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii

Oto fotografie ze skwerku pod topolą:

Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii

Oto fotografie z drugiego końca stanowiska - pod betonowym murem JW oraz pod betonowym słupem latarni:

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. listopada. 2009)

od sty.2007

12. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

W dniu 9 października znalazłam jeden owocnik przy ulicy Podolańskiej, wyrastający spomiędzy płytek chodnikowych na brzegu chodnika.

Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii

Dwa ujęcia miejsca oraz widok owocnika:

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. listopada. 2009)

od sty.2007

13. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii
Phallus hadrianii

W dniu 28 października znalazłam jeden owocnik w tym samym miejscu przy ulicy Podolańskiej co powyżej pokazany z dnia 9 października - wyrastający spomiędzy płytek chodnikowych na brzegu chodnika oraz jeden owocnik pod betonowym murem.

Opisałam wszystkie dokonane obserwacje, o ile będą kolejne, zostaną tu zamieszczone, a wątek stanowi udokumentowanie zgłoszenia, które dokonam, a które będzie powtórzeniem zgłoszenia z 2008 r. ID: 118718.

od sty.2007

14. Phallus hadrianii w Poznaniu - drugi sezon moich obserwacji

Korekta pomyłki z pierwszych postów z lipca br. - ulica, przy której znajdowałam owocniki Phallus hadrianii to ulica Podolańska, omyłkowo użyłam nazwy ulica Golęcińska.

Zgłoszenie dokonane, ma nr ID: 151056.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji