bio-forum.pl

Na starej jabłoni.

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Na starej jabłoni.

Niestety padły akumulatorki i nie mogłem sfocic. Hubowaty na starej ale żywej jabłoni, mięki, plastyczny w jasnych beżowych kolorach. Grzybek jest w połowie odłamany. Jutro zrobię fotki-jak grzyb jeszcze będzie a jestem ciekawy co może rosną na jabłonce?

od gru.2003

2. Na starej jabłoni.

Dziś mam fotki.

Spód

przekrój

Zapach jak dla mnie niezbyt przyjemny.

od maj.2002

3. Na starej jabłoni.

Wydaje mi się, że trafiłeś na dosyć rzadki w Polsce gatunek Tyromyces fissilis (białak niemiły, białak czerniejący).

od gru.2003

4. Na starej jabłoni.

Czy ta nazwa "niemiły"odnosi się do jego zapachu?

Mam jego kawałek jakby coś.

od maj.2002

5. Na starej jabłoni.

Nie jestem pewnien co autorowi nazwy (prof. Domańskiemu) przyświecało (co autor miał na myśli:-), ale raczej nie chodziło o to, że jest niemiły w dotyku:-)

Zwroć uwagę jak sam podkreśliłeś tę cechę w opisie. Może dlatego, że zapachu na zdjęciach nie widać, a może dlatego, że to właśnie było charakterystyczne:-)

Napisz jak zachował się zebrany "kawałek" grzyba po ususzeniu - w szczególności czy zmienił barwę?

od gru.2003

6. Na starej jabłoni.

Ściemniała góra grzyba jak i w przekroju.

od kwi.2004

7. Na starej jabłoni.

On na zdjęciu wygląda, jak stary chleb, szczególnie jego kromki. A w rzeczywistości? Białak niemiły...

od maj.2003

8. Na starej jabłoni.
13.cze.06 17:31
Anna Kujawa "AniaK"

Marcin Piątek sprawdził mikroskopowo ten gatunek i oznaczył go jako Spongipellis spumeus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji