bio-forum.pl

zielna,wysoka, podobna do nawłoci, kwitnie biało

bez logowania - można przeglądać

od lip.2009

1. zielna,wysoka, podobna do nawłoci, kwitnie biało

Po zniszczeniu perzu i nawłoci (chemicznym niestety) na moim wiejskim polu zasiałem kostrzewę czerwoną i kilka typów tzw. łąk kwietnych. Niestety pojawili się też nieproszeni goście, a jeden dominuje. Wysokość roślin przekracza 1 metr, wysokością, pokrojem, kształtem liści bardzo przypomina nawłoć kanadyjską. Liście chyba równowąskie, minimalnie ząbkowane (trzeba się mocno przyjrzeć). Kwiaty będą chyba białe, malutkie, zebrane w coś jakby gronka, rozmieszczone dookoła łodygi, tak od wysokości 2/3 całej rośliny, do samego wierzchołka. Większość jeszcze nie kwitnie (mają pączki), znalazłem jednego, który zaczyna kwitnienie. Nie wiem czy z tym walczyć, czy zostawić, bo samo przepadnie jak się łąki zagęszczą, a pytanie ważne bo wkrótce kwiaty i nasionka.

od lis.2008

2. zielna,wysoka, podobna do nawłoci, kwitnie biało

Podejrzewam przymiotno kanadyjskie. Przykry chwast, obcego pochodzenia, omijany przez bydło. Rzeczywiście w gęstym poroście traw, z czasem ginie. Ale na razie, proponuję wyrywać ręcznie. Wychodzi łatwo.

od lip.2009

3. zielna,wysoka, podobna do nawłoci, kwitnie biało

Tak, to przymiotno kanadyjskie. Bardzo dziękuję. Roślinę kojarzyłem, ale w pamięci mam ją jako dość niewielką, puszcającą małe "latawce" po kwitnieniu. Niestety u mnie wyrosła bardzo bujnie. Wyrywanie trwa, faktycznie wychodzi łatwo, ale jest tego bardzo dużo (działka 3000m2 z czego na kilkudziesięciu metrach dość gęste przymiotno, a na całej działce sporo pojedynczych). Na miejsce po przymiotnie od razu sieję mieszankę traw i łąk kwietnych. Jeszcze raz dziękuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji