bio-forum.pl

Tulostoma sp. w OD UP !!!

bez logowania - można przeglądać
GRej136672

od sty.2007

1. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Dziś rano w OD UP znalazłam Tulostoma sp. Cudne są!!! Tyle w telegraficznym skrócie, zdjęcia wieczorem.

od sty.2007

2. Tulostoma sp. w OD UP !!!

No, wreszcie mogę się pochwalić swoją berłóweczką:-) Fotki przygotowane...

Już, dzięki Ani, wiem, że to Tulostoma fimbriatum:-)

Miejsce znalezienia - Ogród Dendrologiczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na piaszczystym wzniesieniu, po jednej stronie pieszej alejki, pod topolą porośniętą jakimś pnączem.

Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma
Tulostoma

Nieraz spacerowałam tą alejką, ale owocniczki dostrzegłam dziś po raz pierwszy, i w ogóle to moje pierwsze w życiu berłóweczki, więc jeszcze nie wiem, czy one mogą być tegoroczne, czy ubiegłoroczne, zauważyłam, że niektóre sypią tak ładnie w kolorze jasnego kakao:-)

od paź.2007

3. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Gratuluję znaleziska. Tulostoma są na mojej liście oczekiwań. Mam nadzieję, że kiedyś jakieś znajdę (a czasu coraz mniej: (

od sty.2007

4. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Mam wrażenie, nie wiem, czy słuszne, że w wyniku ostatnich silnych ulew owocniczki zostały jakby wypłukane z piasku, bo niektóre leżały na wierzchu, a niektóre zamiast być zagłębione z piasku po główkę, wystawały z niego wraz z trzonkiem.

Gdy znalazłam berłóweczkę, powiedziałam o tym pracującym tam pracownikom Ogrodu, pokazałam im stanowisko, powiedziałam, że to gatunek ściśle chroniony (jeszcze zapomniałam powiedzieć, że też kat. V (kat. V, nie E, dlatego poprawiam :) na Czerwonej liście) i pokazałam, że rosną w miejscu, gdzie zostaną łatwo, choć przypadkowo rozjechane, zadeptane... Prosiłam, by przekazali tę wiadomość także swojemu szefowi:-) Gdy po pracy poszłam tam ponownie, ujrzałam, że stanowisko jest zabezpieczone płotkiem!!!:-)))))

Mam szczęście spotykać miłośników rzadkich grzybków, to nie pierwszy przykład:-)))

\250929, 2009_07010502. JPG}

(wypowiedź edytowana przez topazzz 02. lipca. 2009)

od lis.2005

5. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Basiu - wpadłem w niekłamany zachwyt... a swoją drogą dumny jestem z tego, że Ci wywróżyłem grzybofisiowanie - i to z jaką korzyścią dla naszej społeczności Forumowej...

od sty.2007

6. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Jacku, Marku, serdecznie dziękuję!:-)))

Jacku, to jest jakiś żart z tym, że czasu coraz mniej???

Marku, grzybofisiowanie mi wywróżyłeś - to prawda, prędzej ode mnie wiedziałeś, ze mnie to spotka;-))) A dodaje ono tyle barw mojemu życiu!!!!! Dzięki!!!

Ani dziękuję za szybciutkie oznaczenie mojej berłóweczki, zgłoszonko jak najszybciej znajdzie się w GREJ!:-)))

od sty.2007

7. Tulostoma sp. w OD UP !!!
stanowisko

Ogrodzone stanowisko Tulostoma fimbriatum:-)))

Zaocznie, ale dziękuję wykonawcom tegoż:-)))

od sty.2007

8. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Tak raz jeszcze, niemerytorycznie, proszę wybaczyć, ale jak fotografowałam po pracy te grzybki, zainteresowały się mną i grzybkami trzy osoby: roczny Jacuś spacerujący z mamą i babcią, może z Jacusia wyrośnie kiedyś mykolog;-)

od gru.2005

9. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Baśka, jesteś niesamowita

a barłóweczki mam nadzieję też ujrzeć

od sty.2007

10. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Ujrzysz! Płocik drogę Ci wskaże!:-)

A w tym samym OD UP - sromotniki bezwstydne już rosną (spójrz w Grzybobraniu) a wciąż wyczekuję "tegorocznej edycji" wachlarzowca olbrzymiego pod bukiem nieopodal stanowiska berłóweczki, można powiedzieć, że berłóweczki "patrzą z góry" na stanowisko wachlarzowca - ale póki co jeszcze nie wyrasta ten wachlarzowiec, a ja czekam.....;-)

od mar.2006

11. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Jeszcze raz Ci Basiu gratuluję serdecznie i dziękuję za piękne fotki:-)

P. S. Ja już mam ten gatunek "za sobą", z czego oczywiście się bardzo cieszę.:-)

od sty.2007

12. Tulostoma sp. w OD UP !!!

To ja dziękuję! A znalezienie to właściwie zawdzięczam koleżance, której chciałam pokazać tamtejszo-ogrodowe sromotniki bezwstydne (te z Grzybobrania) i nie spieszyłyśmy się potem za bardzo do pracy (ach, te zalety ruchomego czasu pracy:-)))... zrobiłyśmy dodatkowy mały spacerek po Ogrodzie...:-)

Teraz pora, Waldku, na kolejne berłóweczki? Jak czytałam w Atlasie, co jeden, to rzadszy z tych gatunków Tulostoma...

od lis.2005

13. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Rapatang - najprostrzy sposób by zobaczyć różne berłóweczki, to wziąć kurs na Tomaszów Maż.

Uczestnicy I Zlotu napatrzyli się na nie do woli. Ja mam do nich niezwykły sentyment, bo nie muszę ich szukać. Przestały już rosnąć pojedynczo, a ja przestałem je liczyć. Odwiedzam je bardzo często, a wśród nich i disciseda i różne geastrum. Wreszcie kolejne odkrycie Basi tych "tajemniczych Tulostoma" (jak o nich wyraził się Tomek Krzyszczyk) to chyba dowód, że przestają być tak rzadkie i tajemnicze.

od sty.2007

14. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Marku, nadal jeszcze są tajemnicze i rzadkie, zważywszy jak rzadko je widujemy, a o ile rzadziej jeszcze te inne, poza Tulostoma fimbriatum, berłóweczki:-)))

Czy u siebie w Tomaszowie Maz. różne gatunki Tulostoma widujesz na tym ich stanowisku?

od lis.2005

15. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Zaczęło się od Tulostoma brumale. Po konsultacji z Pimpkiem znalezisko opublikowałem na Forum. Następny rok był obiecujący, bo grzybnia zaczęła się rozrastać - z pierwotnych 4 szt grzybnia wydała kilkanaście, potem kilkudziesiąt... To z kolei wyzwoliło we mnie dalsze poszukiwania. Nieopodal, bo kilkaset metrów dalej były już nie tylko T. brumale, ale także T. fimbriatum, Disciseda i przeróżnej maści geastrum do najbardziej poszukiwanego G. minimum i to w ilościach niewyobrażalnych. Oszacować na kilkaset sztuk byłoby dla tej populacji nieprzyzwoicie zaniżone. Trudno mi dziś oszacować ile ich co roku występuje, bo są systematycznie niszczone, a to przez cyrk, któremu akurat tutaj UM wydaje zezwolenia na postawienie namiotów, a to przez znane "Dni Tomaszowa", gdzie pijana hałastra w dzikich pląsach zadeptuje to środowisko, wreszcie na pagórkach przyległych do toru łyżwiarskiego w tym roku zorganizowano zawody motokrosowe...

A nasze buławniczki stale tam są. Teren ten jako całość zgłoszona jest do GREJ i nie ma potrzeby stale dowodzić i wskazywać ich jako występujących na nowych stanowiskach. A teren ten jest na prawdę wielki. To, że te niepozorne i bardzo rzadkie grzybki wytrzymują tak wielką dewastację wzbudza tylko mój dla nich podziw.

od sty.2007

16. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Marku, właśnie takie dane powtarzane z roku na rok to cenna informacja o trwaniu danego stanowiska - Ania kiedyś gdzieś pisała o tym.

Ja mam postanowienie śledzić zeszłoroczne stanowiska zgłaszanych wcześniej gatunków po to, by w ten sposób informacja o trwaniu gatunku na danym stanowisku docierała do GREJ:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 04. lipca. 2009)

od sty.2007

17. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Czy nie byłoby warto napisać do Wojewódzkiej Dyrekcji Ochrony Środowiska informacji o Twoim stanowisku?

od lis.2005

18. Tulostoma sp. w OD UP !!!

Na ten temat dam Ci odpowiedź na priva...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji