bio-forum.pl

Czy to Lentinus tigrinus?

bez logowania - można przeglądać
GRej136671

od sty.2007

1. Czy to Lentinus tigrinus?
park

Dostrzeżony dziś grzybek, na pniaku, chyba liściastym, w Parku Miejskim w moim mieście. Owocniki trochę sfatygowane, ale pierwsze wrażenie na widok tych grzybków było takie - Lentinus tigrinus, czy się nie mylę?

pniak z bliska
grzybki z bliska
grzybki z bliska
grzybek
grzybek

Całość fotografowana chwilę po silnej ulewie, więc pniak mokry, ale resztki kory robiły wrażenie, jakby to był gatunek liściasty...

od lis.2005

2. Czy to Lentinus tigrinus?
29.cze.09 22:52
Marek Ciszewski "grant"

Czyż niepodobny do mojego?... tylko że mój wyrósł na szczątkach drzewa owocowego...[bf#250317]

od sty.2007

3. Czy to Lentinus tigrinus?

Ja też wolałabym się upewnić, żeby nie mieszać w GREJ, a moje owocniki nieco po przejściach, m. in. po naprawdę silnej ulewie, ale pobrane i na wszelki wypadek suszą się:-)

A Park Miejski jeszcze jedną niespodziankę dla mnie szykuje - jakiś boczniak - zostanie przedstawiony, może nawet za chwilkę:-)

od wrz.2006

4. Czy to Lentinus tigrinus?

Według mnie Wasze twardziaki to t tygrysie

od maj.2003

5. Czy to Lentinus tigrinus?
1.lip.09 20:44
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, tygrysie

od sty.2007

6. Czy to Lentinus tigrinus?

Kolejne obserwacje Lentinus tigrinus w Parku Miejskim, niestety z braku czynnych akumulatorków do aparatu tylko wizualne.

W miejscu pobranych do zgłoszenia owocników wyrastają kolejne owocniczki, wczoraj 07. 07. 09 po południu widoczne były trzy młodziki z taką ciemnoszarą (jeszcze bez tego charakterystycznego tygrysiego wzoru) skórką na kapeluszu.

Dziś 09. 07. 09 po południu owocniczki podrośnięte.

Obydwie obserwacje tych młodych owocniczków dodatkowo upewniają, że jest to Lintinus tigrinus:-)

Szkoda, że nie mogłam zrobić zdjęć:- (

od sty.2007

7. Czy to Lentinus tigrinus?
miejsce
owocniki
owocniki
trzonki
owocniki
owocniki

To samo miejsce, tylko inny czas, dziś pod wieczór, owocniki, których wzrost "rejestrowałam wzrokowo" dziś dorodne w pełni swej tygrysio-twardziakowej urody:-) Doliczyłam się sześciu owocniczków.

od sty.2007

8. Czy to Lentinus tigrinus?
twardziak

Ktoś się zainteresował twardziakami i zastałam je dziś wieczorem w dokładnie takiej postaci:

Skoro tak, to zyskałam eksykat, bo zabrałam te owocniki "luzem", a obserwować będę dalej:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji