Dostrzeżony dziś grzybek, na pniaku, chyba liściastym, w Parku Miejskim w moim mieście. Owocniki trochę sfatygowane, ale pierwsze wrażenie na widok tych grzybków było takie - Lentinus tigrinus, czy się nie mylę?
Czyż niepodobny do mojego?... tylko że mój wyrósł na szczątkach drzewa owocowego...[bf#250317]
Ja też wolałabym się upewnić, żeby nie mieszać w GREJ, a moje owocniki nieco po przejściach, m. in. po naprawdę silnej ulewie, ale pobrane i na wszelki wypadek suszą się:-)
A Park Miejski jeszcze jedną niespodziankę dla mnie szykuje - jakiś boczniak - zostanie przedstawiony, może nawet za chwilkę:-)
Według mnie Wasze twardziaki to t tygrysie
Tak, tygrysie
Kolejne obserwacje Lentinus tigrinus w Parku Miejskim, niestety z braku czynnych akumulatorków do aparatu tylko wizualne.
W miejscu pobranych do zgłoszenia owocników wyrastają kolejne owocniczki, wczoraj 07. 07. 09 po południu widoczne były trzy młodziki z taką ciemnoszarą (jeszcze bez tego charakterystycznego tygrysiego wzoru) skórką na kapeluszu.
Dziś 09. 07. 09 po południu owocniczki podrośnięte.
Obydwie obserwacje tych młodych owocniczków dodatkowo upewniają, że jest to Lintinus tigrinus:-)
Szkoda, że nie mogłam zrobić zdjęć:- (