bio-forum.pl

Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
6.lis.05 16:48
"Monika B" (b/log.)

Poszukuę wszelkich wiadomosci o strukturze pionowej i poziomej zbiorowisk a także historię badań na ten temat (czyli kto i kiedy zaczął). Za wszelkie informacje dziekuje.

od maj.2004

2. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
6.lis.05 18:21
"remek"

Jakich zbiorowisk? Jakich badań? O jakim charakterze?

3. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
7.lis.05 15:27
"Monika B" (b/log.)

Chodzi o strukture pionowa i pozioma zbiorowisk lesnych. Dokladnie temat brzmi historia badan struktury pionowej i poziomej zbiorowisk leśnych.

4. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
12.mar.06 22:51
"anna" (b/log.)

mialam to na studiach- robiliśmy wtedy zdjęcia fitosocjologiczne. w poziomie- oglednie jesli ustaniesz np. w grądzie za dnia (to zbiorowisko) to drzewa zacienia prawie cale podloże czyli pokrycie w strukturze poziomej wyniesie 90-100%. i tam na pewno nie będzie mchów wiec pokrycie 0%. a co do liteatury najlepiej poszukać w bibliotece politechniki bialostockiej... korzystalam kiedyś tam przy okazji tych zdjęć

od maj.2004

5. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
14.mar.06 12:35
"remek"

Przepraszam, ale kilka uwag. Zwarcie warstwy drzew (nie pokrycie!) może wahać się nawet od 40% do 100%. To co piszesz odnosi się być może do jednego płatu, w którym wykonałaś zdjęcie fito. Ale nie jest to żadna reguła!

Po drugie, nawet jesli zwarcie koron sięga 100%, absolutnie (!!!) nie wyklucza to obecności mchów.

Co do historii badań i struktury zbiorowisk, przykro mi ale nie znajdziesz wiele w polskiej literaturze.

6. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
25.mar.06 20:53
"anna" (b/log.)

przecież wyraźnie napisałam że w grądzie.. jak się znasz to wiesz że drzew w grądzie nie będzie 40%, 40% to może być gdzie indziej.. i jak żyję nie widziałam w grądzie mchów w ilości dającej nawet nędzne 5%.. a zdjęć zrobiłam 20 w różnych lasach..

od maj.2004

7. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
25.mar.06 21:04
"remek"

1. Grąd grądowi nie równy. Zależy co chcesz udokumentować materiałem fitosocjologicznym. Badając długoterminowo rozwój warstwy koron celowo szukasz drzewostanów o różnym zwarciu, poczynając od tych 40%. Wierz mi, sa takie.

2. A ja w grądzie widziałem dużo ponad 5%. Widac krócej zyjesz;o)

8. Struktura pionowa i pozioma zbiorowisk - gdzie znalezc?
3.cze.07 23:29
Marlena ("marienka")

hmmm... wracając do tematu, to:

Prekursorem fitosocjologii był Józef Paczowski (1864-1942, w latach 1918-1922 prowadził w Rosji pierwsze na świecie wykłady z tego zakresu, autor pierwszego podręcznika z tego zakresu, profesor Uniwersytetu Poznańskiego. Innym ważnym człowiekiem dla fitosocjologii był Josias Braun-Blanquet (1884-1980), twórca 'szkoły francusko-szwajcarskiej', stworzył podwaliny pod hierarchiczny system klasyfikacji zbiorowisk roślinnych. Innymi ważnymi postaciami są przedstawiciele 'szkoły krakowskiej': Władysław Szafer (1886-1970), S. Kulczyński, B. Pawłowski, M. Sokołowski, K. Stecki, J. Walas.

Może jeszcze się komuś przyda...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji