bio-forum.pl

Czy to "panienka"? Amanita fulva?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Czy to "panienka"? Amanita fulva?

Dziś, młody las liściasty, brzoza, dąb, po przeciwnej stronie drogi leśnej młody lasek sosnowy.

Kilka grzybków w różnych stadiach rozwoju, ale każdego sprawdziłam na obecność pochwy, muszę przyznać, że wszystkie niezwykle urodziwe były:-)

najmłodszy2
najmłodszy 1

Oto najmłodszy z napotkanych:

sredniak 1
sredniak 2

Średniak:

najstarszy
najstarszy
najstarszy

Najstarszy:

od sty.2009

2. Czy to "panienka"? Amanita fulva?
27.cze.09 19:53
Andrzej Sas "ASas"

Trzon bez wzorków - czyli on :)

Zbieram go od lat, ale właściwie w rodzinie je go tylko moja mama, która bardzo chwali sobie jego smak :) Ja sam nie próbowałem :)

od sty.2007

3. Czy to "panienka"? Amanita fulva?

Dziękuję, Andrzeju:-))) Co prawda grzybki nie powędrowały do koszyka, ale podziwiałam je, takie ładniutkie były:-)))

A gdyby trzon był we wzorki, możesz mi podpowiedzieć, jakie byłyby rozwiązania?

od sty.2009

4. Czy to "panienka"? Amanita fulva?
27.cze.09 21:03
Andrzej Sas "ASas"

Ja spotykałem jeszcze jadalnego bardzo podobnego Amanita crocea - ten właśnie z wzorkiem.

Innych tak podobnych nie znam. Są jeszcze inne gatunki z wzorkami, ale tych nie zbieram, więc i nazw gatunkowych nie starałem się im dotychczas przypasowywać. Trzeba to zmienić :)

od sty.2009

5. Czy to "panienka"? Amanita fulva?
27.cze.09 21:07
Andrzej Sas "ASas"

Mogę jeszcze dodać, że mieszkańcy wsi, w okolicy w której najczęściej zbieram grzyby Amanita fulva znana jest pod niezbyt wdzięczną nazwą, a mianowicie "żydówka". Od razu mówię, że nie mam pojęcia skąd to się wzięło... :)

od sty.2007

6. Czy to "panienka"? Amanita fulva?

Poszukałam info o A. crocea że grzyby.pl i wyszło, że to GREJ-owy gatunek:-)

od sty.2009

7. Czy to "panienka"? Amanita fulva?
27.cze.09 21:29
Andrzej Sas "ASas"

A to ciekawe :) Jak znajdę też w tym roku to na pewno zgłoszę :) Trzeba mu przyznać, że rzeczywiście jest rzadszy od A. fulva, ale z drugiej strony wydaje mi się, że GREJ-owa lista zawiera również dużo gatunków, które mimo swej pospolitości są po prostu pomijane przez bywalców lasu ze względu na nieciekawy kształt, nieprzyjemny zapach, czy choćby nieatrakcyjny wygląd. A gdyby świadomość odwiedzających las była większa, to połowa tych gatunków okazałaby się pospolita i pewnie zniknęła z Czerwonej Listy. Pewnie w życiu przestąpiłem już nad dziesiątkami gatunków GREJ-owych zupełnie nie zdając z tego sprawy...

od sty.2007

8. Czy to "panienka"? Amanita fulva?

Dzięki temu jest pole do działania dla nas:-)))

Amanita crocea należy do gatunków rzadko notowanych grzyby.pl:-)

Ciekawe, czy też u siebie go znajdę:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 27. czerwca. 2009)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji