Patrząc po kluczach, właśnie ten gatunek najbardziej mi pasuje. A może to jakiś nowy? Albo inny? Albo pospoliciak tak egzotycznie wyglądający?
Proszę o zweryfikowanie oznaczenia.
W każdym razie figurant bardzo interesujący, a im dłużej od przekrojenia, tym piękniejszy. Pewien Ktoś na początku porównywał go do ziemniaka, ale potem, po przecięciu, już do egzotycznego orzecha;-)
Na stanowisku są przede wszystkim młode i niedojrzałe owocniki, 6-13 cm średnicy. Twarde niczym kamień, BARDZO ciężkie (zwłaszcza jak na grzyby) - faktycznie, tutaj jakieś podobieństwio do ziemniaków jest...
Szkoda, że niezbyt dobrze uchwyciłam ich "półpodziemność", bo wychodzą spod ziemi jak żądne światła kalarepki - niektóre były zagrzebane na 2/3, podczas gdy inne już całkiem wyszły na powierzchnię. Ale ewidentnie mozolnie się wykluwają.
Jeden przetrwały owocnik zeszłoroczny widać na dwóch zdjęciach (to ten rozpęknięty z nóżką, pozbawiony egzoperydium).
U tegorocznych owocników endoperydium 3-4 mm, egzoperydium < 1 mm, odchodzi płatami. Ubytki i uszczerbki różowiejące, ciemnoróżowiejące.
Okazy znalezione w Przelewicach - gleba superbogata w biomaterię, idealna dla wnętrzniaków (20 m dalej purchawica olbrzymia). Duże stanowisko, już po pobieżnych oględzinach ok. 20 owocników. Nie miałam swojego aparatu, więc zrobiłam tylko kilka zdjęć pożyczonym sprzętem, a już po powrocie dwa sekcyjne.
Bardziej szczegółowe opisy przy niektórych zdjęciach.
Ha, ja wiem co to jest! To jest gwiazdosz czarnogłowy! Gratulacje! Muszę zobaczyć czy moje już rosną. Pozdrawiam!
Super! Miałam przeczucie, że to jednak coś niezwykłego! Dziękuję za oznaczenie!