bio-forum.pl

Mycenastrum corium (grzybogwiazd skórzasty)?

bez logowania - można przeglądać
GRej148569

od paź.2007

1. Mycenastrum corium (grzybogwiazd skórzasty)?
27.cze.09 01:52
Paula Probucka "Mykola"

Patrząc po kluczach, właśnie ten gatunek najbardziej mi pasuje. A może to jakiś nowy? Albo inny? Albo pospoliciak tak egzotycznie wyglądający?

Proszę o zweryfikowanie oznaczenia.

W każdym razie figurant bardzo interesujący, a im dłużej od przekrojenia, tym piękniejszy. Pewien Ktoś na początku porównywał go do ziemniaka, ale potem, po przecięciu, już do egzotycznego orzecha;-)

Na stanowisku są przede wszystkim młode i niedojrzałe owocniki, 6-13 cm średnicy. Twarde niczym kamień, BARDZO ciężkie (zwłaszcza jak na grzyby) - faktycznie, tutaj jakieś podobieństwio do ziemniaków jest...

Szkoda, że niezbyt dobrze uchwyciłam ich "półpodziemność", bo wychodzą spod ziemi jak żądne światła kalarepki - niektóre były zagrzebane na 2/3, podczas gdy inne już całkiem wyszły na powierzchnię. Ale ewidentnie mozolnie się wykluwają.

Jeden przetrwały owocnik zeszłoroczny widać na dwóch zdjęciach (to ten rozpęknięty z nóżką, pozbawiony egzoperydium).

U tegorocznych owocników endoperydium 3-4 mm, egzoperydium < 1 mm, odchodzi płatami. Ubytki i uszczerbki różowiejące, ciemnoróżowiejące.

Okazy znalezione w Przelewicach - gleba superbogata w biomaterię, idealna dla wnętrzniaków (20 m dalej purchawica olbrzymia). Duże stanowisko, już po pobieżnych oględzinach ok. 20 owocników. Nie miałam swojego aparatu, więc zrobiłam tylko kilka zdjęć pożyczonym sprzętem, a już po powrocie dwa sekcyjne.

Mycenastrum corium_006
Mycenastrum corium_002
Mycenastrum corium_001
Mycenastrum corium_003
Mycenastrum corium_005
Mycenastrum corium_004

Bardziej szczegółowe opisy przy niektórych zdjęciach.

Mycenastrum corium_007
Mycenastrum corium_008

Owocnik świeżo przecięty, w promieniach zachodzącego słońca:

Mycenastrum corium_009
Mycenastrum corium_010

Po dwóch dniach:

od gru.2006

2. Mycenastrum corium (grzybogwiazd skórzasty)?
27.cze.09 07:44
Adrian Szymkiewicz

Ha, ja wiem co to jest! To jest gwiazdosz czarnogłowy! Gratulacje! Muszę zobaczyć czy moje już rosną. Pozdrawiam!

[bf#207101]

od paź.2007

3. Mycenastrum corium (grzybogwiazd skórzasty)?
27.cze.09 16:42
Paula Probucka "Mykola"

Super! Miałam przeczucie, że to jednak coś niezwykłego! Dziękuję za oznaczenie!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji