bio-forum.pl

Twardziak muszlowy?

bez logowania - można przeglądać
GRej143542 GRej144851

od maj.2009

1. Twardziak muszlowy?
DSC01950. JPG
DSC01945. JPG
DSC01946. JPG
DSC01947. JPG
DSC01954. JPG
DSC01956. JPG
DSC01957. JPG

Dopóki nie potwierdzony, to tytuł ze znakiem zapytania.

Jest to w zasadzie ciąg dalszy mego wątku "Blaszki na pniu,......", jednak żeby nie tworzyć tasiemca postanowiłem otworzyć nowy wątek. Mam okazję przedstawić różne stadia rozwoju owocnika twardziaka muszlowego i dlatego też ten nowy watek. Grzybek i stanowisko oczywiście inne niż poprzednio:

DSC01949. JPG
DSC01959. JPG
DSC01960. JPG
DSC01961. JPG

A teraz zadanie dla znawców drzew. Pomóżcie mi, jeśli to możliwe, zidentyfikować je na podstawie zdjęć. Na pewno liściaste:-)

WIELKIE DZIĘKI za pomoc:-)))

od paź.2007

2. Twardziak muszlowy?
249028

Ten pniak wygląda mi wierzbowato, ale nie będę się z tym spierał :)

Ja znajduję ten gatunek (jak do tej pory) wyłącznie na brzozach.

od maj.2009

3. Twardziak muszlowy?

Właśnie Jacku, ten grzyb znalazłem w starym zalesieniu sosnowo-świerkowym. Trafiały się tam sporadycznie brzozy i osiki. Dębu i wierzby też nie wykluczam. Zwróć jednak uwagę na zaschnięte odrosty. Być może one pomogą w identyfikacji. Wierzba daje raczej silne odrosty. Pech chciał że "gospodarka leśna" usunęła z tego terenu prawie wszystkie liściaste i trudno zorientować się po spróchniałych pniach co tam naprawdę rosło. Teren raczej piaszczysty i suchy.

Nie chciałem niczego sugerować ale mi z kolei bardziej skojarzyła się brzoza, pomimo że, pień jest w zaawansowanym stadium:-)

od sty.2009

4. Twardziak muszlowy?
23.cze.09 22:55
Andrzej Sas "ASas"

Mirku, możesz dać zbliżenie na te odrosty? Wtedy na pewno byłoby łatwiej...

Mnie też wydaje się, że to brzoza... choć byłaby to brzoza zaiste wypasiona :)

od maj.2009

5. Twardziak muszlowy?
DSC01949. jpg

Andrzeju! Niestety, przeglądałem zdjęcia żeby wybrać zbliżenie odrostów i doszedłem do wniosku że, to nic raczej nie da. Są już one od kilku lat martwe i kora je pokrywająca jest w fatalnym stanie. Poza tym nie mogłem uzyskać zbliżenia o dobrym kontraście. Chyba raczej pień pozostanie jako liściasty bez bliższych namiarów. Sam zresztą zobacz;

W każdym bądź razie, serdeczne dzięki za pomoc:-)

Co do rozmiarów, faktycznie nie jest mały ale w końcu to przecież skraj puszczy.

Widziałem w tym obszarze większe:-)))

od sty.2009

6. Twardziak muszlowy?
25.cze.09 00:52
Andrzej Sas "ASas"

Rzeczywiście, najbezpieczniej będzie pozostawić ten pień jako liściasty, bo im dłużej mu się przyglądam tym więcej prawdopodobnyc gatunków przychodzi mi do głowy :)

Ale do zgłoszenia w końcu gatunek drzewa nie jest w końcu koniecznie potrzebny, choć w istocie mile widziany i pożądany.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji